Deloindom: Tapete - nova oblačila za stene

Tapete so v zadnjih letih postale pomemben element oblikovanja. Tudi predsodek, da jih je težko odstraniti, je zbledel.

Objavljeno
23. september 2013 11.52
Aleksandra Zorko, Deloindom
Aleksandra Zorko, Deloindom
Ob tapetah še vedno pomislimo na prostore iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so bile z njimi prelepljene vse stene. Ljudje so se jih sčasoma naveličali in na stenah so jih nadomestile barve. A trendi se vračajo, z njimi pa tudi tapete. Današnje tapete nimajo veliko skupnega z nekdanjimi, čeprav so na njih lahko retro motivi. Pravzaprav je ponudba različnih vzorcev in barvnih kombinacij skoraj neomejena.

Tapete so v zadnjih letih postale pomemben element oblikovanja. Tudi predsodek, da jih je težko odstraniti, je zbledel, saj proizvajalci najnovejših različic zagotavljajo, da so izdelane iz sodobnih materialov, ki omogočajo preprosto polaganje in odstranjevanje. Zanimive so tudi zaradi novih obdelav in tekstur, nekatere so namreč izjemno prijetne na otip. Zaradi teksture lahko vzorec izstopa in ustvari razkošen videz stene ali pa površina ob dotiku vzbuja topel občutek, saj deluje pod prsti kot tkanina ali žametna stenska obloga. Na tapetah se je v zadnjih letih znašlo že marsikaj, od kristalov in bleščic, v letošnjih kolekcijah pa tudi zakovice, ki so jih oblikovalci povzeli z modnih brvi. Kako to v resnici deluje v prostoru, je že drugo vprašanje. Dejstvo je, da so takšne, tako posebne, primerne zlasti za svojevrstne ljubitelje, ki se jih ne bodo prehitro naveličali.

Kakšni vzorci so v modi in kako jih kombinirati s pohištvom, preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.