Dr. Combescot gre nad ušive glave z zdravo pametjo

Dr. Catherine Combescot je ena redkih na svetu, ki v svojem laboratoriju gojijo uši, da bi jih bolje razumeli.

Objavljeno
06. junij 2011 22.37
Alenka Zgonik, Panorama
Alenka Zgonik, Panorama
»Bili bi nehvaležni, če bi rekli, da uš ne ravna človeško s tistimi, ki ji nudijo gostoljubje: ne pika, ne rani, samo požrešno grizlja, tako da ne veste prav, ali občutite bolj žgečkanje ali bolečino.« To izjavo pripisujejo Sokratu. A ni ga, ki ne bi bil hvaležen, da jih nima.

Velik problem, kakor je majcena. Zaradi povezovanja zajedavskih uši s slabimi higienskimi razmerami, neprijetnim gomazenjem in prenašanjem bolezni vzbujajo nelagodje. Pred ušivcem bežimo, čeprav bi uši lahko imeli za ustvarjalke socialnih vezi: gredo tudi na najčistejše lase, na glavo potepuha ali vladarja.

Svetleč vzor boja proti zajedalskemu parazitu je postalo francosko mesto Tours, ki se je odločilo za radikalen spopad s to nadlogo. Na tamkajšnji fakulteti za farmacijo ima svoj parazitološki laboratorij za raziskovanje uši dr. Catherine Combescot, ena od peščice znanstvenikov na svetu, ki se posvečajo tem nadvse sofisticiranim, a malo raziskanim živalim.

Najboljše orožje proti pedikulozi, infekciji z naglavno ušjo (Pediculus humanus capitis), je kombinacija znanja o njej in njenem življenjskem ciklu, zdrave pameti in metode. V Toursu so z opazovanjem statistično ugotovili, da imajo uši raje deklice (na deset ušivih pride en fant). Striženje las ne pomaga, razen če se obrijemo na balin. Sploh pa frizerji nočejo striči ušivih las. S sošolkinih las bodo v hipu na naših, pa naj bodo kratki ali dolgi, zvezani v čop ali razpuščeni, svetli ali temni, čisti ali mastni.

Uši in gnide živijo in se razmnožujejo pri temperaturi med 29 in 36 stopinjami Celzija, to pa je največ pet milimetrov od lasišča. Tam se hranijo s krvjo večkrat na dan, brez tega ne preživijo več kot dva dni. V nasprotju s tistim, kar piše na nekaterih proizvodih, nič ne pomaga, če več dni zapored uporabljamo sredstvo proti ušem.

Gnide, ki jih odloži samica, potrebujejo od šest do devet dni, da se izležejo ličinke, ki postanejo plodne šele po 12 dneh, razlaga Catherine Combescot. Če se hočemo učinkovito in radikalno znebiti uši s katerimkoli proizvodom, ga je najbolje uporabiti trikrat zapored v sedemdnevnih presledkih.

Ponudba je veličastna

Ampak kateri izdelek uporabiti? Arzenal v lekarnah je prav veličasten. Donosen posel, ki navrže več deset milijonov evrov na leto. Povprečen proizvod stane od 12 do 17 evrov. Po pisanju Parisiena o ugotovitvah Catherine Combescot, ki je testirala 16 proizvodov po naročilu revije 60 millions consomateurs, med novo generacijo losjonov, ki ubijajo uši s tem, da jih zadušijo v maščobi, le dva stoodstotno učinkovito ubijata tako uši kot gnide: Duolp in Nyda. Znanstvenica tudi ni edina, ki dvomi o učinkovitosti repelentov, ki glede na laboratorijske rezultate nimajo nobenega smisla: pramena las, ki so ga namočili v sredstvo za odganjanje uši, so se laboratorijske uši prav veselo oprijele.

Parazitizem narašča, kakor kažejo terenski poskusi. Francoska raziskovalka redno potuje, zlasti v Indijo, kjer je raven parazitizma visoka, in tam opravlja poljske poskuse. V krajih, kjer je razvita trgovina z lasmi, na primer Tirupatiju, z njimi vred preprodajo tudi uši. V državah v razvoju je lahko okuženost prebivalstva tudi do 50-odstotna.

Neznansko zanimiva živalca

Za francosko naravoslovko je ta živalca neznansko zanimiva predvsem zato, ker je tako malo raziskana. Človeka spremlja že od nekdaj in omogoča proučevanje migracij prazgodovinskega človeka. Od nekdaj si človek izmišlja načine, kako bi se je znebil.

Raziskovalka, ki ima v rokavu novo obetavno rešitev, po izkušnjah ve, da prežijo na vsako njeno besedo, zato je paranoično nezaupljiva do novinarjev. Prepoveduje navajanje kateregakoli izdelka. V svojem malem laboratoriju (15 kvadratnih metrov) goji kakih tisoč sorodnic naglavnih uši, ki živijo na oblačilih.

V petrijevkah se jih na stotine, napihnjenih od krvi, plazi druga po drugi, da je videti kot množični skupinski seks. »Nič drugega ne počno, kot da se ves dan parijo.« Treba jih je hraniti od tri- do štirikrat na teden. Sprva jih je vsak dan, tudi za božič, odkar pa je znižala temperaturo v inkubatorjih in s tem upočasnila njihov metabolizem, so manj lačne.

Devetnajst let jih že proučuje, njihovih skrivnosti pa še ni razvozlala. »Ni še jasen njihov življenjski ciklus, še vedno ne razumemo, kako dihajo. Potrebnih bi bilo več osnovnih raziskav,« pravi raziskovalka in obžaluje, da ji uporabne raziskave jemljejo ves čas. Poleg tega je na svetu le približno 30 specialistov za ta zanimiva bitja, ki postajajo odporna proti nevrostrupom, s katerimi so jih iztrebljali doslej, in se veselo množijo – na veliko veselje farmacevtske industrije. Ta tabuizirani socialni problem namreč prinaša velike zaslužke.

Iz usmiljenja do staršev, nemočnih proti temu parazitu, je dr. Combescot odprla linijo SOS Poux (SOS uši) in jim osebno svetuje. Nobenega proizvoda ne omenja z imenom, poudarja pa, da nam že zdrava pamet pove, da proti tistim novim izdelkom, ki premažejo las kot z lepilom, uš ne more postati odporna. Pa še nekaj je treba vedeti: na videz mrtva uš ni nujno resnično mrtva. Zna se samo narediti, da je.V Toursu so z opazovanjem statistično ugotovili, da imajo uši raje deklice (na deset ušivih pride en fant). Striženje las ne pomaga, razen če se obrijemo na balin. Sploh pa frizerji nočejo striči ušivih las.