Dr. Wang: Teroristi in bakterije so prebrisani

Kitajsko tradicionalno medicino uporablja tudi nizozemska policija. Pogovarjali smo se s prof. dr. Weixiangom Wangom.

Objavljeno
10. oktober 2013 13.08
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Kakšne so najpogostejše zmotne predstave o kitajski tradicionalni medicini (KTM)?

Zdravniki zahodne medicine menijo predvsem, da smo konkurenca, kar razumem. Vsaka medicina je hkrati povezana tudi s kulturnim okoljem in načinom razmišljanja. Vzemimo primer bakterijskega vnetja. Zahodna medicina uporablja antibiotike zato, da ubije bakterije, ki povzročajo vnetje. Vendar antibiotiki ne izbirajo in ubijejo še marsikaj drugega. To je princip zahodne medicine.

Antibiotiki delujejo, seveda, ampak niso pa edina izbira. Če se na primer vnetja ponavljajo, bodo antibiotiki ubili še marsikaj drugega, kot le določene bakterije in slabo vplivali na številne organe.

V KTM rečemo, da nastane neravnovesje, ki vodi v bolezen. Zahodna medicina bo rekla: »Morate izbrati antibiotike, ali pa "nasvidenje",« ker ne poznajo drugim metod zdravljenja. Na Kitajskem ni tako.

Katere pojme najpogosteje uporablja kitajska tradicionalna medicina?

Najpomembnejši besedi sta harmonija in uravnovešanje. Patogeni organizmi obstajajo povsod po svetu in ne bomo jim ušli. Vidim nekakšno vzporednico s terorizmom. Teroristi in bakterije so prebrisani, neposredni napad jih bo le še ohrabril, postali bodo še bolj iznajdljivi in združili se bodo.

Zato je okolje zelo pomembno, kajti nestabilno okolje ustvarja pogoje za terorizem, nestabilen organizem pa je pogoj za nastanek bolezni.

Vzemimo za primer enojajčni dvojčici s popolnoma enakim načinom življenja, vendar ena zboleli za rakom, druga pa ne. KTM išče vzroke, zakaj se je to zgodilo tudi v psihološkem življenju. Menimo, da je tudi introvertiranost lahko povzročitelj fizične bolezni.

Opažam, da vedno več zdravnikov spoznava moč kitajske tradicionalne medicine, vendar so jim izrazi, kot je jin in jang malce smešni, imajo kulturne zadržke. Zato se pojavljajo številne navidezno nove metode na medicinskem trgu, vendar so le zahodno pojmovanje tradicionalnih metod. Veliko zdravnikom meni, da bi uporaba tradicionalnih izrazov oslabila njihov ugled.

Kdo so vaši pacienti?

Zelo različni, veliko jih pride po onkološki obravnavi. Nikoli jim ničesar ne obljubim. Predvsem pa jim povem, da gre za dolgotrajen proces, da bo njihov organizem ponovno vzpostavil ravnovesje. Močno se potijo, trpijo zaradi izgube tekočin in zaradi utrujenosti. Pacienti s Kronovo boleznijo in simptomom vzdraženega črevesja prav tako zelo pogosto pridejo k meni in tisti, ki jih daje nespečnost. Vzroki za nespečnost so zelo različni, od napačne prehrane do zlorabe iz otroštva. Težko je ugotoviti vzrok, vendar ga odkrijete z veliko prijaznimi vprašanji. Pogosto pacienti tudi jokajo, ne da bi jih jaz k temu spodbujal.

Le zakaj naj bi se jokali pred Kitajcem, tujcem? Hočem reči, pomembno jim je, da začutijo, da so prišli v prostor, kjer so lahko osebe in šele potem pacienti. Vsakič pa pacientom povem tudi, da samo polovico zdravljenja plačajo meni, drugo plačajo sami - poskrbeti morajo za prehrano, gibanje, pravilno spanje in nadzor čustev. Skratka gre za skupinsko delo. Seveda uradna medicina pogosto nastopa zelo avtoritativno, tudi to odbija številne paciente.

Povedali ste mi, da ste obravnavali tudi primer spolne zlorabe. Kako se KTM sooča s tem?

Zdravljenje ne poteka le psihološko, kitajska tradicionala medicina zdravi posledice spolne zlorabe tudi fizično, s pomočjo akupunkture, ker navadno takšna travma pusti različne posledice. Pacientko sem vprašal, zakaj ni šla po uradno psihološko pomoč. Njen odgvor je bil, da se je bala stigme, ker je imela visoko pozicijo v vodilni bančni inštituciji. Njeno delovanje se ujema z razlago KTM: če je oseba imela travmo, ima oslabljeni ledvici, kar je vplivalo na njeno srce in to še na možgane, ki so bili v nenehnem premlevanju travme, zato ni bila sposobna sprejeti odločitve za obisk psihologa.

KTM povezuje stanje telesa s stanjem uma. Zdravil sem različne organe v njenem telesu z zelišči in akupunkturo, da bi prišli v ravnovesje, tako je zbrala dovolj moči, da je komunicirala z drugimi in se premaknila v življenju. Nespečnost je bila njena pomembna težava, ki je imela jasen vzrok, saj ji ni omogočala, da bi sploh zbrala dovolj energije. Pred zdravljenjem sploh ni bila zmožna vzpostaviti očesnega stika s kolegi, ker je bila prešibka.

Kaj v kitajski tradicionalni medicini pomeni preventiva?

Zelo pomembno je, da se ljudje pri zdravniku oglasijo že, ko se ne počutijo dobro, ne šele, ko so bolni. Sprememba prehrane, akupunktura, pogovor, vse to ima pomembno preventivno delovanje.
Stimuliramo tudi določene notranje organe, kjer vidimo, da ni optimalnega delovanja.

Nas vas povprašam še o stereotipu o azijskih študentih, ki dosegajo dobre rezultate. Ali ima tudi kitajska tradicionalna medicina kaj pri tem?

(Nasmešek). Rekel bi, da gre za vprašanje kulture. Na Kitajskem je hierarhija zelo jasna, profesorji so zelo spoštovani. To se vidi tudi v obliki vprašanj profesorjem.

Osebno menim, seveda nisem sociolog, da enakost med profesorji in študenti ne prinese kakovosti v izobraževanju. Vrhunski znanstveniki imajo več znanja kot študenti in menim, da je to potrebno spoštovati.

Začne se že pri otrocih, ki so v vrtcu. To opazujem na Nizozemskem, kjer živim. Tudi moj sin se mi je pritožil nad vzgojiteljico v mali šoli, ampak jaz sem mu rekel, da je pomembno spoštovati učitelje in se potruditi po najboljših močeh. Sin me posnema in spoštuje, res pa je težava, ker veliko delam in veliko potujem. Za nas je pomembna disciplina, ki se je otrok nauči že doma, od staršev.

Ali se vam zdi, da tradicionalna medicina tako nekritično podpira delavnost v neoliberalnem kapitalizmu?

Večkrat me najamejo večja podjetja kot sta Philipps in Addidas, da bi pomagal zaposlenim k boljšemu počutju. Od tega, kako se pravilno sedi in kakšen je maksimalen čas, ko lahko nekdo sedi za računalnikom brez odmora. Svetujem tudi prehrano, ki je priporočljiva za takšno delo. Na Nizozemskem so ljudje pogosto na bolniški, ni tako kot na Kitajskem, za tri dni bolniške odsotnosti jim delodajalcem ni potrebno sporočati, ali navajati nobenega razloga. Veliko teh »bolniških izostankov« je zlasti poleti.

Nazadnje sem svetoval nizozemski policiji, kjer so policisti na terenu pod velikim stresom. Zanimivo se je bilo znajti s 56 policisti v eni sobi. Razdelil sem jih v štiri skupine, nisem želel izvedeti njihovega imena ali kaj delajo. Bili so presenečeni in zadovoljni, da so se znašli v skupini, ki jim je ustrezala. Vsaki skupini sem nato dal vaje in določene terapije.

Kako pa vpliva na nas povečana uporaba tehnologije?

Vpliva na naše meridiane, nedvomno. Nekateri ljudje so bolj občutljivi, nekateri manj. Potrebno se je zaščititi, kakor je možno in postopati preventivno. Na Kitajskem nosečnice že nosijo poseben predpasnik, ki jih varuje pred različnimi elektronskimi napravami.