Hišni ljubljenci v hotelih: na posteljo da, v restavracijo ne

Med hoteli v Sloveniji do hišnih ljubljencev najbolj prijazni ljubljanski. V hotelu Antiq in Vili Bled lahko pes prenoči brezplačno.

Objavljeno
12. september 2011 12.31
Posodobljeno
12. september 2011 15.00
Maja Prijatelj, Panorama
Maja Prijatelj, Panorama

Če za svojega hišnega ljubljenca nimate varuške, zaradi napadov ločitvene tesnobe pa bi v hotelu za male živali kar poginil od žalosti – ne izključujemo možnosti, da imate morda takšne napade v njegovi odsotnosti vi –, vam ne preostane drugega, kakor da ga vzamete s seboj, kamor koli ste pač namenjeni.

Za tiste, ki nameravajo preživeti dan, dva ali več v hotelu, smo preverili, kakšno politiko do nastanitve hišnih ljubljencev vodijo nekateri hoteli v turistično najbolj obleganih slovenskih krajih: v Ljubljani, na Bledu, v Bohinju, Portorožu, Izoli in Strunjanu. V Ljubljani bodo lastniki psov in drugih domačih živali najbolj prijetno presenečeni. Vsi hoteli, ki smo jim poslali vprašanja, tako butični kot večji, sprejemajo hišne ljubljence. Izjema je Austria trend hotel Ljubljana, v katerega hišnim ljubljencem načeloma ne dovoljujejo vstopa, skozi prste pogledajo le najmanjšim pasmam.

V vseh hotelih mora gost prihod kosmatega spremljevalca napovedati. Po hotelskih površinah ga mora voditi na vrvici, v recepciji se sme z njim zadrževati le krajši čas, vstop v restavracijo je psu strogo prepovedan. Posebne sobe za goste s hišnimi ljubljenci imajo v Monsu, kjer so zaradi bližine kinološkega društva vajeni številnejših pasjih obiskov. V Levu ljubljenčkom dovoljujejo vstop le v eno od devetih nadstropij, v katerem je 19 sob, v Cubu, Slonu in Lesar hotelu Angel zanje nimajo posebnih sob.

Cena ni odvisna od velikosti

Višina doplačila za prenočitev psa ali mačke v ljubljanskih hotelih se giblje med nič in 35 evri, pri čemer številnejše zvezdice hotela ne pomenijo nujno večjega doplačila. Brezplačno prenočitev ponujajo v butičnem hotelu Antiq v starem delu Ljubljane, drugi najcenejši so v Lesar hotelu Angel, kjer zaračunajo 15 evrov. Dvajset evrov bodo gostje za svoje ljubljence odšteli v hotelih Cubo in Slon v ožjem središču mesta, pet evrov več v Levu in Monsu, 27 evrov v Grand hotelu Union, največ pa v Austria trend hotelu Ljubljana, po besedah Jerneja Ostermana od 35 evrov na noč. Če upoštevamo, da ta hotel sprejema le pasme torbičnih dimenzij, je po ugotovitvah naše preiskave najdražji hotel za hišne ljubljence v Sloveniji.

Cene prenočitev v vseh hotelih veljajo ne glede na velikost psov; določene so na podlagi stroškov pospravljanja in čiščenja sobe, ki je namenjena gostom s hišnimi ljubljenci. V večini hotelov čiščenju teh sob namenjajo več pozornosti kot čiščenju drugih sob. V Levu sobo ob odhodu gostov »temeljito kemično in generalno očistijo«, s čimer odstranijo vse dlake, operejo posodice za hrano in vodo in pasje ležišče. V Slonu »generalno globinsko očistijo ves tekstil: talne obloge, pregrinjala za postelje, odeje, vzglavnike in oblazinjeno pohištvo«, v Monsu sobo izdatneje prezračijo.

V nobenem hotelu niso imeli slabe izkušnje z lastniki hišnih ljubljencev ali živalmi samimi. Le v Slonu je pes, ki je ostal sam v sobi, opraskal vrata, zato je moral lastnik poravnati znesek za nastalo škodo, je povedala Olivera Mirkovič. V vseh hotelih zagotavljajo tudi, da se sobaricam ni treba bati pasjih napadov. Hotelska pravila Cuba ne dopuščajo, da bi živali ostale v sobi brez navzočnosti lastnikov. Enako pravilo imajo v Austria trend hotelu Ljubljana. Po besedah odgovornih iz Leva se gostje s hišnimi ljubljenčki obnašajo skladno s hotelskimi pravili, ki so jim podrobno pojasnjena ob prihodu. Sobe, v katerih bivajo, se čistijo izključno v njihovi navzočnosti. »Sobarica nikoli ni sama z živaljo,« so poudarili.

Gosti Grand hotela Union svojih živali načeloma ne puščajo samih v sobi. Če že, to sporočijo hotelski recepciji, ta pa na to opozori gospodinjsko ekipo. »Hišni ljubljenčki so vedno socializirani, zato ni nikakršne bojazni za varnost zaposlenih,« je zagotovila Maja Kosem. Tudi gosti hotela Mons psov navadno ne puščajo samih v sobi. Poleg tega je največ psov manjših pasem, »le enkrat je neka gospa iz Amerike pripeljala ogromnega dobermana za razplod«, je povedal receptor Mitja Hvalc. Sam se ni spomnil, ali je pri njih kdaj prenočeval bolj eksotičen hišni ljubljenec, njegov kolega pa je dejal, da se spominja gostov s podlasico in zajcem. Za njihovo prenočitev gostom ni bilo treba plačati.

Pravica do zavrnitve

Na Bledu nad pasjimi ljubljenci niso navdušeni v Grand hotelu Toplice in hotelu Jelovica, zgolj manjše pasme sprejemajo v hotelu Jadran, v Astorii pa goste s psom sprejmejo le, če ti zanje prinesejo svoje ležišče. Astoria je s petimi evri najcenejši do hišnih ljubljencev prijazen hotel, zunaj kategorije pa je Vila Bled, kjer je prenočitev za hišnega ljubljenca brezplačna.

Na Bohinjskem domačim živalim ne dovolijo vstopa v Bohinj park hotel v Bohinjski Bistrici in hotel Jezero v Ribčevem Lazu. V hotelu in Vili Zlatorog na drugem koncu jezera pa za njihovo prenočitev zaračunajo deset evrov. »Psi morajo biti vzgojeni, drugače imajo na recepciji pravico goste zavrniti,« je povedala vodja Hotelov Bohinj Tea Gorup. Za goste z domačimi živalmi imajo v Zlatorogu rezervirane posebne sobe, da se pri drugih gostih ne bi pojavile alergije. Čistijo jih temeljiteje kot druge sobe. »Z lastniki psov smo doslej imeli same dobre izkušnje. Običajno so to kulturni ljudje s šolanimi psi. Ljudje, ki imajo svoje domače živali za del družine.«

Od 6 do 30 evrov za prenočitev na Obali

Nekoliko več telefonskih številk bo treba zavrteti za rezervacijo do hišnih ljubljencev prijaznega hotela na Obali. Psi niso dobrodošli v portoroškem Grand hotelu Bernardin, Grand hotelu Metropol, hotelih Roža in Histrion ter izolskem Haliaetumu in strunjanski Salineri. Prenočijo lahko v hotelih Barbara, Lucija in Vile Park, apartmajih Salinera v Strunjanu in depandansah v San Simon resortu. Cene prenočitve se gibljejo med šest in 15 evri in niso odvisne od velikosti psa. V vsakem hotelu je gostom s hišnimi ljubljenčki namenjenih nekaj sob. Osebje jih po dogovoru z gostom temeljito globinsko očisti, ko psa ni v sobi ali je na balkonu. »Obiskovalci s psi dosledno upoštevajo pravila, skrbijo za red in čistijo za svojimi ljubljenčki. Doslej nismo imeli še nobenega incidenta,« je povedal Dean Kocjančič iz Hotelov Bernardin.

Hišne ljubljence sprejema tudi najprestižnejši hotel na Obali, portoroški Kempinski Palace, vendar le takšne, ki tehtajo do deset kilogramov. Gosti morajo zanje doplačati 30 evrov, v zameno pa osebje psičkom v sobo namesti ležišče ter posodici za vodo in hrano. Gostom s hišnimi ljubljenčki je namenjeno zgolj drugo nadstropje v tradicionalnem in modernem delu hotela. Za čiščenje teh sob uporabljajo »agresivnejša čistilna sredstva«, da nevtralizirajo vonj in bakterije. Osebje je vedno obveščeno, v katerih sobah so hišni ljubljenčki, in ne vstopa vanje, dokler gosti ne pokličejo, da jih lahko pospravijo in očistijo. »Doslej nismo imeli večjih težav z gosti, ki so imeli hišne ljubljenčke, vsi so se obnašali skladno s hotelskimi pravili. Če bi kateri ljubljenček povzročil večji nered, bi se to seveda dodatno zaračunalo,« je sporočila Najda Djordjevič.