Hitri zmenki: morda se srečata pod zvezdami

Hitri zmenki so učinkoviti, saj v sedmih minutah zlahka ugotoviš, ali bi človeka želel še kdaj srečati ali ne.

Objavljeno
30. oktober 2011 13.42
Posodobljeno
01. november 2011 06.00
Urša Izgoršek, NeDelo
Urša Izgoršek, NeDelo
»Nekaj časa sem zbiral pogum, da bi se udeležil speed datinga. Priznati moram, da sem se na srečanju počutil veliko boljše, kakor sem pričakoval. V enem samem večeru sem spoznal 16 samskih žensk in s petimi je bila simpatija obojestranska,« je po hitrem spoznavnem večeru, ki so ga nedavno pripravili na vrhu ljubljanskega Nebotičnika, povedal 52-letni Martin.

Bil je eden od 16 moških udeležencev večera, starih od 41 do 55 let, ki so v sproščenem okolju in dobrem razpoloženju iskali naklonjeno, morda celo sorodno dušo. »Seveda sem imel nekaj treme, saj sem bil prvič na takšnem dogodku. Ampak vsi smo bili na istem. Velikih pričakovanj nisem imel, prišel sem bolj iz radovednosti in bil prijetno presenečen. Spoznal sem veliko simpatičnih sogovornic, ki so mi polepšale večer.« Kakor pravi ločeni oče dveh otrok, zaposlen v banki, so ga sogovornice prijetno presenetile tako z videzom kot z izobrazbo. »Pogovori so mi odprli nova obzorja in morda zdaj bolj razumem, zakaj je toliko samskih. Tak večer je odlična priložnost za vse, ki se želimo spoznavati.« Napovedal je, da se bo z dvema novima znankama v prihod­njih dneh srečal na kavi.

Ideja o tem, da bi samskim, ki si želijo družbe ali tudi resne zveze, pa jim še ni uspelo najti pravega človeka, je v Evropo priletela z one strani luže. Od kod drugod pa, se zasmeji Nina Slapnik, ki takšne večere pripravlja zadnje mesece večinoma v Ljubljani. Pod blagovno znamko Dogodki za samske pa že skoraj dve leti vabi tudi na druge dejavnosti – od bovlinga, raftanja, mize za šest, za katero se ob kulinaričnih dobrotah spoznavajo trije moški in tri ženske, do delavnic za partnerske odnose – ki so namenjeni navezovanju stikov. Med drznejšimi načrti je ekskluzivno potovanje na Bali, namenjeno izključno samskim, ki ga bodo verjetno izpeljali prihodnje leto.

Pogum se poplača

Recept je preprost. Za začetek je res treba zbrati nekaj poguma, a ta se očitno poplača še isti večer. Kdor želi preizkusiti hitre zmenke, se na dogodek prijavi po spletu. Organizatorka poskrbi, da se število moških in žensk ujema, saj je to najboljše zagotovilo za učinkovit večer. Potem je treba le še priti! Prvo zadrego prežene simpatična gostiteljica Nina, svoje naredita še glasba iz ozadja in želja, ki je vsem skupna: navezati nove stike. »Kar pomislite, koliko ljudi ste spoznali v zadnjem letu ali dveh,« šepetaje namigne pomočnica gostiteljice in najbrž je pri večini, ki tole berete, število bolj pičlo.

Speed dating pa je hiter in učinkovit. V pridušeni svetlobi, ki jo spremlja nevsiljiva glasba, se udeleženke usedejo vsaka za svojo mizo, moški pa se menjavajo. »In prosim, pomikajte se le za eno mizo naprej, drugače na koncu ne boste vedeli, kjer ste že bili in kje ne,« iz izkušenj svetuje Nina. Za vsak pogovor v dvoje je predvidenih natanko sedem minut, nič ve in nič manj. Ko gostiteljica s trobljico naznani konec prvega kroga, človek začudeno ugotovi, da je čas manj krut, kakor se zdi. »Sedem minut je na prvi pogled morda res malo, a v resnici je ravno optimalno. Pet je premalo, enajst, recimo, pa preveč. V tem času ti človek lahko postane všeč, a tudi če ti gre na živce, zlahka potrpiš. In verjemite, da so udeleženci, potem ko se z vsakim intenzivno pogovarjajo sedem minut, na koncu večera povsem izžeti,« pove Nina.

Po vsakem krogu oba – moški in ženska – vsak na svojem seznamu označita, ali mu je bil/a sogovornik/ca všeč. »Prosim, da si vtis zapišete takoj, ker na koncu se bo vse pomešalo in ne boste vedeli, s kom ste se ujeli in s kom ne,« jih opozori gostiteljica. Kadar je »ujemanje vzajemno«, že v naslednjih dneh dobijo kontakt­ne podatke drug o drugem. Če za izmenjavo informacij seveda že prej ne poskrbijo kar sami! »Velikokrat se zgodi, da po koncu dogodka nekateri nadaljujejo druženje,« opaža Nina. Vse, kar sledi, je stvar dveh. »Odkar organiziram dogodke za samske, se je sklenilo veliko novih prijateljstev, vem pa tudi, da jih je precej preraslo v partnerske zveze,« pravi organizatorka, ki sem in tja dobi kakšno kartico s podpisom obeh udeležencev.

Zmenki večinoma potekajo v Ljubljani, udeleženci pa pridejo tudi iz Maribora, Kopra in drugod. Starost­ne skupine so občutljiva reč, Nina jih je po svojem občutku in izkušnjah razdelila takole: od 20 do 26 let, od 27 do 40, od 41 do 55 in od 56 naprej. »S to zadnjo je problem, saj je zanimanje med ženskami veliko, moških pa ni nikoli dovolj, tako da je še nismo organizirali. Največ zanimanja je za srečanja v starosti od 27 do 40 let, saj si mnogi pri teh letih želijo urediti življenje, si ustvariti družino in se ustaliti,« pravi. V to starostno skupino sodi tudi 31-letna Lučka, po poklicu profesorica, ki je s speed datingom želela razširiti krog prijateljev, morda najti novo simpatijo. »Spoznala sem zanimive in komunikativne ljudi. Presenetila me je njihova odprtost. Vsi imamo enako težavo – zaradi hitrega tempa življenja, ker veliko časa preživimo v službi, nam ne ostane veliko časa za navezovanje novih stikov. Kar nekaj ljudi, ki hodijo na te dogodke, je zelo uspešnih poslovnežev, bankirjev, obrtnikov ...«

Tudi po Lučkinem mnenju je sedem minut povsem dovolj za prvi vtis, saj želiš izvedeti čimveč o človeku, ki ti sedi nasproti. »Če je simpatija obojestranska, pa tako dobiš priložnost klepetati z njim veliko več kot le sedem minut. Zato pojdite in poskusite. Pustite se presenetiti in morda ga ali jo srečate na Nebotičniku, čisto malo pod zvezdami,« pravi Lučka, ki se je že dogovorila za novo srečanje.