Hrvaška se ne bo udeležila Eurosonga 2014

Razlog? Težke gospodarske razmere in slabe uvrstitve hrvaških predstavnikov zadnja leta.

Objavljeno
19. september 2013 15.46
vvo*Evrovizija 2. polfinale
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Zagreb - Organizator tekmovanja za izbiro hrvaškega predstavnika za pesem Evrovizije, Hrvaška radio televizija (HRT), je danes sporočil, da Hrvaška ne bo imela svojega predstavnika na Eurosongu 2014. Kot so pojasnili, so se za takšno potezo odločili zaradi težke gospodarske situacije in slabih uvrstitvah hrvaških predstavnikov na nekaj zadnjih tekmovanjih.

Kot javni radiotelevizijski servis HRT skrbi, da je denar od naročnin porabljen čim bolj učinkovito. Poleg tega upošteva težko gospodarsko situacijo in tudi kritike javnosti glede finančne upravičenosti nastopa, so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da so se za premor odločili tudi zaradi slabših uvrstitev hrvaških predstavnikov na Eurosongu v zadnjih letih, čeprav del gledalcev morda ne bo podprl takšne odločitve. Ob tem so spomnili, da Hrvaška ni osamljena pri odločitvi, da ne bo poslala svojega predstavnika na izbor za pesem Evrovizije. Ali bodo predvajali sklepni večer Eurosonga 2014, pa se bodo naknadno odločili glede na zanimanje javnosti.

Hrvaški predstavniki se v zadnjih štirih letih niso uvrstili v finale Eurosonga, njihove pesmi pa ostajajo neopažene že od konca 90. let minulega stoletja, ko sta se Maja Blagdan leta 1996 in Doris Dragović leta 1999 uvrstili na četrto mesto. Je pa zadrska skupina Riva leta 1989 kot takratna predstavnica bivše Jugoslavije na Eurosongu zmagala s pesmijo Rock me.