Hudič v detajlih

Med delom na Giottovi freski v baziliki sv. Frančiška v Assisiju so restavratorji odkrili nov detajl.

Objavljeno
10. november 2011 08.37
Posodobljeno
10. november 2011 08.55
Staš Ivanc
Staš IvancItalijanski restavratorji, natančneje umetnostna zgodovinarka Chiara Frugone, so v baziliki sv. Frančiška v Assisiju med delom na freski, ki prikazuje smrt znamenitega svetnika in ustanovitelja frančiškanskega redu, našli hudiča.

Zlodej se je skrival v detajlih oblaka na vrhu freske z zaporedno številko dvajset iz serije prizorov življenja in smrti Frančiška Asiškega. V oblaku se da videti obraz z orlovskim nosom, zloben nasmešek in temne roge, skrite v oblakih. Kot poroča Reuters se lik le težko opazi s tal bazilike, dobro se ga vidi šele od blizu oziroma na povečanih fotografijah.

Sergui Fusetti, vodja restavratorjev bazilike, je izjavil, da italijanski slikar Giotto (di Bondone), ki je v trinajstem stoletju poslikal tedaj novozgrajeno cerkev v Assisiju, verjetno ni hotel, da bi bila podoba hudiča v ospredju freske, morda pa se je želel »malce pozabavati«. Prav mogoče je, da je mojster hotel nekoga zbosti in ga ovekovečiti kot hudiča. Freske v baziliki samostana, kjer je pokopan sv. Frančišek, so nazadnje obnavljali po potresu leta 1997.