Izšel je novi Deloindom+: Sodobna podeželska arhitektura

Peta številka revije Deloindom+, ki je pri prodajalcih časopisov na voljo od 20. septembra, je posvečena sodobni podeželski arhitekturi.

Objavljeno
19. september 2013 17.33
K. N. M., Deloindom
K. N. M., Deloindom

Nova številka revije Deloindom+, ki izide v petek, 20. septembra, prinaša več kot 20 novih zanimivih zgodb. Pet smo jih združili v osrednjo temo, v kateri smo tokrat pod drobnogled vzeli sodobno podeželsko arhitekturo. Temo, ki je izjemno zanimiva, hkrati pa resna, saj so razmere v arhitekturi na podeželju precej zaskrbljujoče. Po besedah strokovnjakov je podeželska arhitektura povsem ušla nadzoru.

Dr. Janez Bogataj, ki smo mu v tokratni številki Delaindom+ predali Zadnjo besedo, piše, da je slovensko podeželje Disneyland. Zanj je po njegovih besedah značilno papagajstvo, pojav, ki je ena največjih značilnosti velike neustvarjalnosti sodobne Slovenije na različnih področjih. To pomeni odlične razmere za samograditeljstvo, ustvarjanje sveta idealov in vrednot, ki so le različice resničnost­nih šovov in drugega medijsko podprtega usmerjanja, z reklamami vred. Arhitektura našega podeželja bi morala spoštovati preteklost, stavbno dediščino, značilno za naše kraje, in jo pri gradnji novih hiš upoštevati. To ne pomeni posnemati, temveč nadgraditi današnjemu času in človeku primerno, pravi avtorica enega od člankov osrednje teme, dr. Živa Deu. O napakah arhitekture na podežel­ju smo se pogovarjali še z enim arhitektom, Mariborčanom Bogdanom Reichenbergerjem, poiskali pa smo tudi primere dobre prak­se. Med drugim predstavljamo družinsko hišo iz Škofjeloškega hribovja, ki kljub svoji sodobnosti spoštuje stavbno dediščino, in družinsko hišo iz slovenske Istre.

Tokratni Deloindom+ prinaša še koščke življenja košarkarske legende Iva Daneua, med dolenjskimi vinogradi smo obiskali mlado ustvarjalko Ano Hribar, ki iz starih kosov pohištva ustvarja nove, odprli smo vrata zanimive sodobne družinske hiše in opremili spalnice. Pregledali smo ponudbo v slovenskih salonih pohištva in pobrskali za toplimi jesenskimi tkaninami, v katere lahko odenemo spalnico. Vrtni del revije je času primerno obarvan jesensko. Alenka Gorza piše, kaj lahko v tem letnem času opravimo na okrasnem vrtu, in nas popelje skozi čudovite prizore jesenskega vrta. Sprehodili smo se tudi po parkih, tokrat je Bogi Pretnar obiskala pet slovenskih zdraviliških parkov.

Več o vsebini nove številke Deloindom+ na www.deloindom.si.