Kamilica tudi za vitko postavo?

Znana zdravilna rastlina je po najnovejših raziskavah še bolj vsestranska.

Objavljeno
09. oktober 2012 19.41
R. P.
R. P.

V hladnejših dneh, ko so prehladi in razna vnetja pogostejši, velikokrat posežemo po priljubljenem domačem zdravilu – poparku iz posušenih cvetov kamilice. Poznale so jo že naše babice, prababice in generacije pred njimi, znanstveniki pa zdaj odkrivajo njene druge, doslej skrite lastnosti – tudi shujševalne.

Kamilica sodeluje pri vsrkavanju sladkorja v črevesju na podoben način kot jabolko, meni Chlodwig Franz z inštituta za botaniko in farmakologijo na dunajski veterinarski fakulteti, piše Die Presse. Uradni izsledki raziskav bodo objavljeni šele čez nekaj mesecev, toda raziskovalci rastlinici že napovedujejo novo kariero kot shujševalnemu sredstvu.

Močno protivnetno delovanje

Toda že zdaj je zelo znana in priljubljena. Čeprav ni posebno lepa in je grenkega okusa, ima stalen prostor v naših kuhinjah. Uporabljamo jo samostojno ali v čajnih mešanicah. Kamilični čaj, ki ga uporabljamo v zdravstvene namene, mora biti dovolj močan, poudarja Franz. Njeno eterično olje deluje močno protivnetno in blaži krče, zato jo priporočajo pri prehladih in želodčnih težavah in tudi kot kopel pri genitalnih vnetjih. Pri prehladih je ne prevročo paro najbolje inhalirati, priporoča.

Vendar je za zdravljenje bolje kupiti posušene vzgojene rastline kot jih nabirati v naravi. Čeprav so divje rastline sicer zelo zaželene, to za kamilico ne velja, saj ima manj eteričnega olja. Poleg tega jo je lahko zamenjati s sorodno rastlino, ki je zelo alergena, še po novem opozarjajo znanstveniki.

Proti povišanemu sladkorju

Prava kamilica (Matricaria recutita ali Matricaria chamomilla) je enoletna rastlina iz družine nebinovk. Raste na vseh tleh, na sončni in polsenčni legi, in doseže do 50 centimetrov višine. Cveti od maja do avgusta. Izvira iz Evrope, razširjena je tudi v zmernih predelih Azije in Amerike. Njena najpomembnejša učinkovina je bisabolol, vsebuje tudi kamazulen, flavonoide in kumarin. Ta uničuje bakterije in zavira strjevanje krvi, bisabolol in flavonoidi pa blažijo krče gladkih mišic. Eterično olje je sposobno tudi delno obnoviti jetrno tkivo.

Sicer pa so znanstveniki že pred leti poročali o rezultatih raziskav na živalih, ki so pokazali, da kamilica uničuje bakterije, glivice in viruse, blaži vnetja in krče, zdravi razjede in zmanjša povečano količino sečnine v krvi. Živalim, ki so dobivale izvlečke iz nje, se je močno zmanjšal sladkor v krvi. Kamilica naj bi tudi vplivala na enicma, ki nadzorujeta poškodbe živcev, ledvic in očesne mrežnice. To pomeni, da bi lahko ugodno vplivala ne le na sladkorno bolezen tipa 2, temveč tudi blažila zaplete pri njej. Če se bo izkazala še za učinkovito sredstvo za hujšanje, se za njeno prihodnost ni bati.