Klemen Slakonja: Kot Polnočni klub brez gostov

O oddaji Je bella cesta na Pop TV in o najbolj vročem prestopu televizijske jeseni je Klemen prvič spregovoril za Vikend.

Objavljeno
19. september 2013 14.09
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend
Po intervjuju je posnemal Gorana Dragića, na zaslonu za nama je namreč ravno igrala Slovenija. »Tekme gledam ponoči na zamik, prej mi ne uspe,« je povedal Klemen, ki je na intervju prihitel s snemanja, del nove oddaje bo namreč tudi turška telenovela, ki jo že snemajo. O oddaji Je bella cesta in o najbolj vročem prestopu televizijske jeseni je Klemen prvič spregovoril za Vikend.

Na promocijskih fotografijah in v spotu, ki napoveduje oddajo, ste videti zelo resni, da ne rečem jezni. Na koga ste jezni, na rumeni tisk, na TV3 Medias?

Resen delujem? Verjetno so takšne fotografije izbrali, očitno me vidijo kot resnega človeka, no, saj tudi sem resen človek (smeh).

Na eni od fotografij imate v roki nož, ki ga zabadate v kuhinjsko desko. V koga v resnici zabadate nož?

V desko, zgolj v desko. Seveda je jeza tudi kdaj prisotna, a ne želim blatiti in se iti medijske vojne s televizijo, na kateri sem bil prej. Zato o tem ne bom več govoril. Moja vest je čista in vesel sem, da je pred mano nov izziv.

Potem pa reciva, da so fotografije resne. Toda kakšno sporočilo želite posredovati gledalcem – da Je bella cesta ne bo zabavna oddaja?

Bo kot Polnočni klub, samo brez gostov (smeh). V vsaki oddaji se bomo posvečali neki temi. O tej temi bomo kaj povedali, imeli bomo dokumentarec o njej, ki ga bomo sami naredili. V oddaji se bosta spopadla dva pisca, ki bosta pisala himno na temo oddaje in jo tudi odpela. Na koncu sezone bomo dobili zmagovalnega pisca, ki bo napisal besedilo znanemu slovenskemu pevcu.

Znanih gostov ne bo?

Gostov ne bo, z gosti smo opravili (smeh). Morda bomo kasneje vpeljali tudi goste, a za zdaj se bo oddaja vrtela okoli različnih tem. In v zvezi s to temo se lahko zgodi kar koli in tudi se … Čakaj, to je pa ena druga oddaja (smeh).


Tudi pisci besedil bodo neznani?

Res je. Šli se bomo tudi izzive za gledalce, prvi izziv že najdejo na spletni strani šova, nato jih bomo vsak teden v oddaji pozivali, da posnamejo odzive na naše predloge, ki bodo povezani s temo oddaje. Tema prve oddaje bodo na primer TV voditelji in izziv bo, kaj se zgodi, če gledalcu med napeto informativno oddajo prestavimo kanal. Doma narejene skrite kamere, torej, najbolj pristen posnetek pa bo nagrajen. Imeli bomo še turško telenovelo z naslovom Bahir in Zahir. Vračamo se tudi v čas karaok. Karaoke vas bodo lahko doletele tam, kjer jih boste najmanj pričakovali. Gotovo bo v oddaji tudi kakšna glasbena točka.

Bodo vsaj pevci slavni?

Ni nujno. Ne bomo se več usedli in pogovarjali, tega v oddaji ne bo. Je bella cesta, da ne (smeh).

Toda zakaj kar naenkrat vsi ustvarjate tako, da v oddaji ni znanih gostov? Vid in Pero gledalcem izpolnjujeta želje, Denis Avdić je po domovih skrival denar …

Preprosto je krog ljudi, ki jih lahko gostiš v oddaji, zelo ozek. Že ko smo delali oddajo Zadetek v petek in je hkrati potekal VIP šov, smo si izmenjavali goste. Pri Zadetku smo imeli še večje težave, ker so gostje morali priti v Srbijo. Hvaležen sem, da so prišli in trpeli z nami (smeh). Sicer pa ni še nič gotovo, lahko se tudi v tej oddaji pojavijo znani gosti, a ne za več kot za pol minute (smeh).

Ste morali koncept nove oddaje kaj prilagoditi, da ne bo podobna VIP šovu?

Ko smo se pogovarjali o novi oddaji, smo seveda razmišljali, kako delati, da ne bi bilo podobno. Nato smo ugotovili, da bo super delati nekaj v drugi smeri. Mi bomo delali po svoje, Vid in Pero pa bosta imela goste in izpolnjevala želje (smeh). Da ne bo pomote, super delata in to je lepo, jaz bi tudi rad izpolnjeval želje.

Že od začetka vaše televizijske kariere vas najbolj poznamo po imitacijah, gotovo bodo tudi v novi oddaji?

Da.

Gašparja Gašparja Mišiča ste že zvadili?

(smeh) Bi to radi videli v prvi oddaji, vam izpolnim željo? (začne oponašati, op. p.) Sem Gašpar Gašpar, ptice na veji govorijo, prisluhnite pticam … Bo dobro?

Lahko bi bilo malo više.

(imitira še enkrat, op. p.) Morda bo v prvi oddaji bolje, zdaj imam navdih (smeh).

Ste bili presenečeni nad uspehom spota JJ Style o nekdanjem predsedniku vlade Janši?

Nisem si predstavljal, da bo tako uspešen, da bodo besedilo znali otroci, se snemali s telefoni in mi to pošiljali. Vseh se je dotaknilo, bil sem pozitivno presenečen.

Mora biti tema imitacije politika, da zares vžge?

Ne, aktualnost je ključna. Ta gospod je bil takrat veliki večini trn v peti in parodija na to temo je ljudem prijala. V sklopu prejšnjega projekta smo naredili kar nekaj stvari, na katere smo lahko ponosni, nekaj pa tudi zelo daleč od tega.

Kaj boste imeli na Pop TV, česar prej niste imeli?

Torej moje zahteve? (smeh) Tam je že od vsega začetka mnogo stvari manjkalo, to je bilo gotovo jasno tudi gledalcem.

Kaj pa je bila vaša največja napaka v oddaji Zadetek v petek?

Kaj pa vi mislite, da je bila največja napaka v oddaji?

Gotovo to, da občinstvo ni razumelo slovensko. V prvih oddajah je bilo tudi preveč skakanja, vse je bilo za gledalca preveč hektično.

To dvoje je povezano, občinstvo smo nekako morali držati gor, na kameri pa je žal delovalo drugače.

Če pogledate nazaj na svojo televizijsko pot, je bilo le vprašanje časa, kdaj boste prišli na Pop TV?

Vesel sem, da sem tu, a se o tem nisem spraševal. Moja televizijska pot se je odvijala čisto spontano. Od Hri-barja naprej sem šel iz enega projekta v drugega, z ene televizijo na drugo, in sem vesel, da me je pot zdaj pripeljala sem.

Vas kdaj frustrira, da se v Sloveniji dela s tako majhnimi ekipami? Kakšno oddajo bi naredili, če bi imeli toliko scenaristov kakor Jon Stewart?

Naredil bi Jon Stewart šov, bil bi Jimmy Fallon, David Letterman ali Jay Leno (smeh). Pri nas pač moraš v oddajo vložiti več kot sto odstotkov, jaz imam še službo v Drami, a imam ves čas v mislih tudi oddajo. Posebej zdaj v času priprav na oddajo. Treba je vse nastaviti, treba je imeti vizijo. Pri Misiji Evroviziji sem že v prvi oddaji vedel, da bom na Emi naredil One Man Band Aid.

Kaj pa ko vam zmanjka idej, h komu se obrnete, kot se Pero lahko obrne k Vidu, ali kot se je Lado lahko obrnil k Juriju?

K Binetu (Bizilju, op. p.), skupaj ustvarjava oddajo. Seveda sitnarim tudi svoji dragi doma. Mojca (Fatur, Klemnova partnerica, op. p.) mi je v veliko pomoč, imava podobne poglede, enako kot tudi z Binetom. Tudi Mario in Goran imata svoj del, predvsem pri telenoveli in dokumentarcu. Z Binetom jima popolnoma zaupava. A o tistem, kar v oddaji izvajam jaz, odločam sam. Izvajam samo zadeve, za katere mislim, da jih lahko, morajo biti pisane name in ne vem, kdo bi še lahko pisal namesto mene. Težko je delati sam, tako da iščemo tudi pomoč, a tako velikega števila scenaristov, s katerimi bi se dobro ujel, si ne znam predstavljati. Temu področju se v Sloveniji žal ne daje veliko poudarka.

Kdo se je domislil imena Je bella cesta?

Ogromno smo razmišljali o imenu, imeli smo mnogo idej, šli smo že v absurde. In potem je nekdo rekel: kaj pa je bela cesta? In smo rekli: ja, je bela cesta, morda pa res. Ampak potem smo imeli pomisleke zaradi besede bela, ker potem bi imeli spet asociacije na ta bele in ta rdeče. Zato smo dodali še en l. To ime je največji približek temu, kar bomo počeli v oddaji, ker je tudi prikrita kletvica, in v naši oddaji bo veliko kletvic v narekovajih.