Koledar z najboljšimi nameni

Za projekt Botrstvo ZPM Ljubljana Moste-Polje sta Nina in Izidor Gašperlin naredila koledar fotografij Utrinki 2014.

Objavljeno
07. oktober 2013 18.30
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo

Ljubljana - Ker je tistih, ki potrebujejo pomoč, čedalje več, je Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje pred dobrimi tremi leti začela vseslovenski projekt Botrstvo v Sloveniji, ki danes povezuje že 2881 botrov in otrok. Da bi k pomoči spodbudila podjetja in posameznike, sta fotograf Izidor Gašperlin in njegova hči Nina letos drugič naredila koledar fotografij. Celoten izkupiček od prodaje bo šel za projekt botrstva.

V Zvezi prijateljev mladine so si želeli, da bi z botrstvom otrokom in mladim pomagali odkrivati njihova močna področja, razvijali njihove talente, jim omogočili udejstvovanje, kjer si to želijo, jim pomagali pri vključevanju na letovanja in tabore ter jih hkrati okrepili za doseganje življenjskih ciljev. Toda ker je danes v revščino ujetih vse več ljudi, botri tem mladim ljudem pomagajo predvsem preživeti. Sredstva, ki jih podarjajo, so namenjena za nakup prehrane, zdravil in plačljive dejavnosti v šoli in vrtcu – v večini primerov torej za osnovno preživetje in lajšanje tegob revščine in socialnega izključevanja.

»Z vključevanjem v botrstvo ali s konkretno podporo in pomočjo humanitarnim projektom, ki neposredno pomagajo otrokom, mladim in družinam v nepredstavljivih stiskah, lahko ljudje pomagajo celostno in učinkovito. Slehernemu, ki kakorkoli pomaga ljudem v izjemni življenjski stiski, smo iskreno hvaležni. Verjemite, tako zelo lepo je doživeti prizadevanje posameznikov, podjetij, institucij in drugih civilnih združenj. S tem dobri ljudje združujejo zgolj pozitivno energijo. Povezujejo znanje, talente, sposobnosti in hkrati povsem prostovoljno pomagajo otrokom, mladim in družinam preživeti morda najtežje trenutke v svojem življenju. Večkrat sem ganjena zaradi plemenitosti številnih posameznikov – botrov, pa tudi podjetij in drugih organizacij. Iskrena in srčna hvala prav vsem!« se podpornikom zahvaljuje sekretarka Zveze prijateljev mladine Moste - Polje Anita Ogulin.

V upanju na dober odziv

V koledarju Utrinki 2014 je trinajst izbranih fotografij, ki so bile posnete v Sloveniji, Italiji, Španiji, Kanadi, Filipinih in Združenih državah Amerike, mnoge med njimi so prejele tudi številne mednarodne nagrade. Vse povezuje ideja povsod je lepo, doma je najlepše. Prva in zadnja fotografija koledarja sta namreč posneti prav v Sloveniji.

Lani sta Nina in Izidor prodala 2360 koledarjev, letos želita znesek preseči in pomagati še več otrokom v Sloveniji. Honorarju sta se odrekla. »Ideja koledarja je bila lani prvič predstavljena. Priznam, da nas je prijetno presenetila. In je tudi uspela. Zato sta ideja in aktivnost Nine in Izidorja Gašperlina res spodbudni in dobrodošli. Skupaj s podporo Vala 202 in drugih medijev pa s podporo donatorjev in posameznikov, ki dobesedno omogočajo nemoteno delovanje botrstva v Sloveniji. Hkrati je koledar prava paša za oči in dušo,« je o dobrodelnem projektu povedala Ogulinova in dodala, da si na Zvezi prijateljev mladine želijo predvsem, da bi koledar spoznala kot priložnost za nakup tudi številna podjetja, ki to zmorejo: »In upamo, da tudi posamezniki. Seveda si želimo dobrega odziva!«