Mačke »zavohajo« bolezni in rešujejo življenja

Lastniki ugotavljajo, da lahko podobno kot psi zaznajo bolezenske simptome.

Objavljeno
11. oktober 2012 15.58
Posodobljeno
24. oktober 2012 15.00
imo_UNIJE
E. D., Delo.si
E. D., Delo.si

Mačkam pogosto pripisujemo človeške lastnosti, tudi tiste bolj negativne: da so recimo vase zaverovane, zvite, potuhnjene. Nas pa velikokrat prijetno presenetijo.

Njihovi lastniki ugotavljajo, da lahko podobno kot psi zaznajo bolezenske simptome, ki bi lahko ogrozili človeško življenje.

Tako je vsaj razbrati iz njihovih izkušenj.

Posvojeni ljubljenček prvi dan reši novo lastnico

Amy Jung se je nekega februarskega dne odpravila v zavetišče organizacije The Humane Society, ki ima sedež v domačem mestu Sturgeon Bay v Wisconsinu. Sin Ethan se je s kosmatinkami najprej samo igral.

Okrog njega pa se je nenehno motovilil Pudding. Muc s posvojitvami ni imel veliko sreče: od leta 2003 je večkrat zamenjal lastnika, vendar se je vedno vrnil v zavetišče. Amy Jung se je nemudoma odločila, da ga vzameta s seboj. Posvojila pa sta še Whimsyja.

Pudding in Whimsy sta se nemudoma vživela v novo okolje. V tem duhu se je dan hitro približeval večeru. Amy in Ethan sta se odpravila k počitku.

Mačke, ki imajo tako kot druge živali, bolj razvit šesti čut, hitreje zaznajo vsako spremembo v človeški govorici telesa.

Amy, ki že od otroštva boleha za sladkorno boleznijo, je med spanjem drastično upadla količina sladkorja v krvi. Pudding ni izgubljal časa, nemudoma je skočil na njen prsni koš, se dregnil ob njega in jo grizljal po obrazu, dokler se ni prebudila.

Takrat je na pomoč poklicala sina, a je ni slišal. Vskočil je Pudding, stekel v sinovo sobo in skakal po njegovi postelji, dokler ga ni zbudil.

Kako se je ob tem počutila Amy, preberite v spletnem časopisu Huffington Post.

Maček je lastnika opozoril na velikanski tumor

Lionel Adams, ki je bolehal za bronhitisom in astmo, je, ne da bi vedel, v svojih pljučih nosil velikanski tumor. Nanj ga je opozoril ljubljenček Tiger, tako da ga je trepljal po levem pljučnem krilu.

Lionel je o nenavadnem in ponavljajočem obnašanju svojega mačjega prijatelja poročal družinskemu zdravniku, ki ga je napotil na nadaljnje preiskave. Te so potrdile »mačjo diagnozo«. Tumor v velikosti pločevinke so operativno odstranili. Kako so ravnanje mačjega zdravnika komentirali znanstveniki, preberite na strani LiveLeak.

Mačke čutijo skorajšnjo smrt

Oskar, mačji prebivalec negovalnega in rehabilitacijskega centra Steere House v ameriškem Rhode Islandu, začuti, kdaj se človeku iztekajo zadnje ure. Takrat se v nasprotju z njegovim običajnim, odtujenim vedenjem, začne dobrikati. Do sedaj je tako napovedal smrt že petindvajsetim tamkajšnjim oskrbovancem.

Kaj o tem menijo raziskovalci, preberite na BBC News.

Zaradi tega si najbrž velja zapomniti misel ameriškega pisatelja in novinarja P. J. O'Rourka, ki je mačje sposobnosti izrazil s stavkom: »Nikoli ne nosite ničesar, kar bi lahko prestrašilo mačko.«