Matevž Lenarčič osvojil 
tudi Mount Everest

Matevžu Lenarčiču je v četrtek zjutraj ob 5.30 uspelo premagati še zadnjo, najtežjo oviro na popotovanju okrog sveta.

Objavljeno
29. marec 2012 22.26
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Matevžu Lenarčiču je v četrtek zjutraj ob 5.30 po našem času uspelo preleteti Mount Everest in tako premagati še zadnjo najtežjo oviro na popotovanju okrog sveta, ki ga je začel 8. januarja na brniškem letališču.

»Matevž je pravkar letel ob najvišji gori sveta na višini 8944 metrov. To pomeni, da je letel celo više od Mount Everesta, ki je visok 8848 metrov! Danes zjutraj je bilo dovoljenje za let uradno preklicano, zato mu po spletu ni mogoče slediti, komentarje pa sproti odstranjujejo s spletne strani, da Matevž ne bi imel težav ob pristanku. Jutri, po priletu v Indijo, bodo vsi komentarji in tudi njegova pot znova objavljeni,« je včeraj zjutraj sporočil Ivo Boscarol, direktor ajdovskega Pipistrela, v katerem budno spremljajo podvige ekstremnega pilota, saj njegov modificirani virus SW 914 prihaja prav iz omenjene družbe.

»Imamo dokaz, da je bil Matevž tako visoko,« je za Delo še povedal Boscarol, ki je hkrati priznal, da so imeli včeraj zjutraj zelo slabe zveze z Lenarčičem. A cilj je bil dosežen tudi po nepalskih letalskih kriterijih, kar je na spletni strani GreenLight WorldFlight včeraj potrdila Lenarčičeva ekipa.

Slovenski pilot je imel v Nepalu sicer kar nekaj težav s pridobivanjem ustreznih dovoljenj za letalske podvige. Kot je pred dnevi zapisal na svoji spletni strani, so mu pomagali v Letalskem klubu Nepal in tamkajšnjo oblast vendarle prepričali, da omogoči turistični prelet ultralahkega letala nad Annapurno. Lenarčič je v torek in sredo zjutraj zaradi močnih vetrov v prejšnjih dneh tam opravil še nekaj testnih preletov, v katerih je prvič uporabil tudi posebno kisikovo masko, nato pa se podal proti enemu najtežjih ciljev na 80.000 kilometrov dolgi poti, na kateri je moral med drugim preleteti sedem celin, 120 nacionalnih parkov in tri oceane.

In kdaj Lenarčiča lahko pričakujemo v Sloveniji? Boscarol pravi, da je to težko napovedati, a hkrati priznava, da si želijo, da bi Lenarčiča in njegov podvig kot svetovni fenomen predstavili na enem največjih letalskih sejmov na svetu, ki bo med 18. in 22. aprilom v nemškem Friedrichshafnu.