Nagrada Slovencu v Ugandi

Za interaktivni vodnik o Ugandi je bil Miha Logar v hudi konkurenci izbran za nagrado World Summit Award.

Objavljeno
12. september 2013 22.08
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Kranjčan Miha Logar že vrsto let živi na obali jezera Bunyonyi v višavjih jugozahodne Ugande, kjer vodi socialno podjetje Edirisa. V skladu z njegovim poslanstvom, da je treba Ugandčanom pomagati, da se zavedo svojih naravnih lepot in zgodovine, da jih začnejo ceniti in svojo deželo promovirati po vsem svetu, je nastala elektronska knjiga Gorilla Highlands, Gorilja višavja kot interaktivni vodnik po naravnih lepotah in bogati kulturni dediščini tega dela Ugande.

Nagrado World Summit Award (WSA) na področju e-kulture in turizma, ki so jo razglasili konec avgusta v Tallinu, Estonija, podelili pa jo bodo konec oktobra na Šrilanki, je slovensko-ugandski projekt prejel kot eden izmed 5 finalistov od skupno 461 prijavljenih projektov iz 168 držav.

Nastajanje elektronske knjige o ugandskem goriljem visokogorju je zgodba o neverjetni poti: organizacija s sedežem v odmaknjeni vasi v osrčju Afrike in s skromnimi sredstvi je združila moči s prostovoljci-strokovnjaki z vsega sveta. Nastal je tehnološko, oblikovno in vsebinsko vrhunski izdelek, elektronska knjiga, v kateri se prepletajo besedila, fotografije, številni videii, bogat audio slovar dveh lokalnih jezikov, interaktivne ilustracije in zemljevidi.

»V izdelavo smo vložili več let prostovoljnega dela, da je nastala primerna predstavitev našega čudovitega območja,« je povedal Miha Logar iz Studia Edirisa. »Upam, da bodo ljudje spoznali, da lahko nove tehnologije obogatijo življenje z lokalnimi vsebinami iz oddaljenih krajev, in da si bodo zaželeli knjigo primerjati z resničnostjo. Naša prioriteta je pripeljali na naše območje kulturno občutljive obiskovalce in z njimi gospodarski napredek,« je poudaril Logar.

V pripravi Gorilla Highlands sodelovala še dva Slovenca, dolgoletna sodelavca Studia Edirisa, grafični oblikovalec Samo Ačko in strokovnjak za zvok Gregor Strehovec.

E-knjiga Gorilla Highlands je trenutno na voljo samo za iPad, kmalu bo knjigo mogoče brati na Applovih računalnikih, za prihodnje leto pa so v načrtu druge platforme in bogata spletna stran.