Najbolj poštena mesta na svetu: Ljubljana v zlati sredini

V Helsinkih se je od 12 denarnic k lastniku vrnilo kar 11. V Ljubljani 6 od 12.

Objavljeno
25. september 2013 15.31
Ljubljana, Tromostovje
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Helsinki so najbolj pošteno mesto na svetu, ugotavljajo novinarji revije Reader's Digest, ki so v 16 mestih na štirih celinah »izgubili« 192 denarnic. V Helsinkih se je od 12 denarnic k »lastniku« vrnilo kar 11. V »preizkusu poštenosti« so bili preverjeni tudi Ljubljančani, ki so vrnili šest od 12 denarnic.

Novinarji Reader's Digesta so svoj družbeni eksperiment izvedli v mestih v Evropi, Južni in Severni Ameriki ter v Aziji. V vsaki denarnici so bili številka prenosnega telefona, družinska fotografija, nekaj kuponov in poslovnih vizitk ter gotovina v vrednosti 40 evrov. Od 192 odvrženih denarnic so jih najditelji vrnili 90 oziroma 47 odstotkov.

Najboljši rezultat so dosegli Helsinki, Ljubljana je v zlati sredini, Lizbona pa je ocenjena kot najmanj pošteno mesto, so sporočili iz Mladinske knjige Založbe.

Tudi sicer je seznam mest, kjer se je »vrnilo« največ od 12 »izgubljenih« denarnic, zelo zanimiv. Na drugem mestu je indijski Mumbai z devetimi vrnjenimi denarnicami, sledita Budimpešta in New York z osmimi, pa Moskva in Amsterdam s sedmimi.

Ljubljani, kjer so najditelji vrnili šest denarnic, se ob bok postavlja Berlin, sledijo pa London in Varšava s petimi, Bukarešta, Zürich in Rio de Janeiro s štirimi ter Praga s tremi.

Povsem na dnu so se znašle države Iberskega polotoka. V Madridu sta se k lastniku vrnili le dve, v Lizboni pa zgolj ena od 12 denarnic. In še to so ugotovili novinarji, da je par, ki je denarnico vrnil, v Lizboni zgolj dopustoval. Šlo je namreč za nizozemska turista.

Odgovorna urednica slovenske revije Reader's Digest Lidija Petek sicer izpostavlja, da je Ljubljana lahko še posebej ponosna na svojo mladino. Prav vsi mladi, ki so v Ljubljani pobrali izgubljeno denarnico, so namreč to tudi vrnili.

»40 evrov ni majhna vsota, posebno za dijake in študente ne, in prosim vas, od tega dne naj mi samo še eden od starejših reče kaj čez našo mladino, pa bom huda,« je poudarila Petkova. Denarnic namreč niso vrnili tako starejše ženske kot starejši moški, pa tudi ne ženske in moški srednjih let.