Nakit Elizabeth Taylor draži kupce po Evropi

Več milijonov vreden nakit marca preminule filmske zvezdnice Elizabeth Taylor lahko pred decembrsko dražbo v New Yorku vidite še v švicarski Ženevi.

Objavljeno
14. november 2011 07.46
Posodobljeno
14. november 2011 08.00
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Njeni najboljši prijatelji - diamanti pred dražbo v New Yorku mamijo kupce po vsej Evropi.

Med številnimi kosi nakita sta tudi diamantna tiara, ki jo je igralki podaril eden izmed sedmih soprogov - producent Mike Todd, ter diamantno-platinasta zapestnica prijatelja Michaela Jacksona.

Za najbolj veličasten kos nakita velja ogrlica Peregrina, darilo Richarda Burtona, s katerim je bila Taylorjeva dvakrat poročena. Ogrlica sestoji iz biserov, ki so jih v 16. stoletju nosile španske in avstrijske kraljice. Burton je na dražbi leta 1969 za ogrlico odštel 37.000 dolarjev (26.600 evrov), na newyorški dražbi pa si zanjo obetajo od dva do tri milijone dolarjev (od 1,4 do 2,2 milijona evrov).

Med kosi nakita velja omeniti tudi 33,19-karaten diamantni prstan, ki ga je dvakratni oskarjevki prav tako podaril Burton. Vrednost prstana je ocenjena na 2,5 do 3,5 milijona dolarjev (med 1,8 in 2,5 milijona evrov), po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Nakit, katerega vrednost je ocenjena na 30 milijonov dolarjev (21,4 milijona evrov), je bil septembra na ogled že v Moskvi.

Odstotek izkupička dražbe, ki jo bodo pripravili na željo igralkine družine, bo šel v dobrodelne namene, in sicer ameriški fundaciji za boj proti aidsu.