»Ne gre kar tako, da obuješ čevlje s peto in greš«

Na tečaju hoje v visokih petah z Aljo Novak Viryent in več kot 35 pari ženskih nog.

Objavljeno
15. november 2013 16.30
Tečaj hoje v petkah 14.novembra 2013
Saša Bojc, Panorama
Saša Bojc, Panorama
Pravijo, da večja, kot je kriza, v višjih petah hodijo ženske in pogosteje so našminkane, saj je to edino razkošje, ki si ga lahko privoščijo. Toda tiste, ki so čevlje z visokimi petami obule tisti večer, so bile v pripravljenosti na osvojitev morebitnega novega znanja – pravilne hoje v njih.

Pogled na množico več kot 35 parov bolj kot ne zrelih ženskih nog, večinoma v čevljih s peto in športnih oblačilih, tu in tam tudi v supergah, je razkril, da te očitno ne stopajo dovolj samozavestno ali morebiti dvomijo o pravilnosti tega, najbrž že večletnega »početja«, saj jih je zvečer prineslo na brezplačni tečaj v enega od ljubljanskih studiev za vadbo, hujšanje in oblikovanje telesa. V tem kontekstu je šaljivo zvenel predvsem slogan avtomobilskega podjetja na majici ene od udeleženk »Užitek je BMW«. Kaj pa visoke pete?

V petah tudi na vadbo

»Danes se bomo naučile, kaj vse je potrebno, da lahko hodimo v visokih petah. Pomembno je, da imamo učvrščene mišice in da jih potem, ko sezujemo čevlje, pravilno razteznemo. Mišice v visokih petah trpijo, tako da jih je treba pripraviti na visoke pete. Kako pa bo zdaj pokazala osebna trenerka Jasna Marčun,« je množico slušateljic nagovorila znana slovenska čevljarka Alja Novak Viryent, ki je udeleženke pričakala tudi s svojimi ročno izdelanimi čevlji. Nekatere so se v njih povzpele kar na vadbo v zgornje nadstropje.

V vadbeni sobi, ki je skoraj počila po šivih, je osrednje mesto zavzela svetlolasa osebna trenerka. »Pri nošenju pet si moramo zapomniti štiri osnovne reči: meča, gležnji, ravnotežje in Ahilova tetiva. Meča so pri hoji na petah nenehno pokrčena in zato nenehno trpijo, zato je tudi tako osvobojajoč občutek, ko si jih sezujemo. Pokazala vam bom dve preprosti vaji,« je dejala, potem pa jih pozvala, da se sezute uprejo ob steno in raztegnejo mišice na mečih, nato pa to storijo še sede z iztegnjenimi nogami. Sledil je nabor intenzivnejših vaj, vsega skupaj za 17 minut krepkega fizičnega dela; s hojo po prstih so utrdile gležnje, se tu in tam preizkusile na blazinah za ravnotežje, naredile več serij vaj za trebušne mišice in stabilizacijo trupa ter izvedele, kako se lahko tudi na stopnici ali robu pločnika utrdi Ahilova tetiva, ki se menda precej pogosto vname. Za iztek so se, nekatere tudi v čevljih s peto, še petdesetkrat spustile v počep, tako ogrete in poučene pa so bile nared za kratek sprehod v visokih petkah v spodnjem nadstropju.

Za preizkus – črni trak

Tu je bila ob razlagi Aljo Novak Viryent vsa pozornost usmerjena v črn lepilni trak po tleh na sredini prostora ter njegov krajši konec v višini oči na steni. »Pri hoji v visokih petah moramo biti sproščene, imeti vzravnano držo, kolena rahlo pokrčena in gledati naravnost. Ko se učimo hoditi, postavljajmo eno nogo pred drugo kot po ravni črti, v praksi pa to omilimo, saj je drugače videti, kot bi hodile po pisti. Vedno delajmo kratke korake, saj so lepši, poleg tega pri predolgih težko ujamemo ravnotežje. In še to: na tla stopamo s celo nogo, in ne s peto ne s prsti. Šele, ko imate vso težo na eni nogi, gre lahko naprej druga noga. Če ne, smo iz ravnotežja. Če ne veste, kam z njimi, imejte komolce ob telesu tako, da roke nekako plešejo v zraku,« je še pojasnila, preden je v srebrnih salonarjih vse to tudi pokazala. Udeleženke so ji sledile v račjem redu, v naslednjem krogu pa je je vsaki za nekaj trenutkov pripadla samostojna pot po črnem traku pod budnim očesom voditeljice.

»Odlično!« in »Krajše korake!« sta bila njena najpogostejša vzklika, med katerima je padlo tudi vprašanje: »Pardon, Alja, kako pa je z medenico?«. Nanj je odgovorila, da ne sme biti ne preveč naprej niti ne preveč nazaj in da je treba v tem delu telesa napeti vse mišice, da ohranimo ravnotežje. »Ko sem se učila hoditi, sem povsod skušali slediti kakšni ravni črti, po cesti robu pločnika, take priložnosti najdete tudi v službi, denimo, nizu ploščic ali podobno,« je naročevala slušateljicam, ki so jo na koncu nagradile z aplavzom.

Poskusiti treba z najtežjo stvarjo

»Bi pohvalila našo inštruktorico,« je dejala sloka mladenka Sara Todorović, ki ji je za dogodek povedal kolega fotograf. »Rekel mi je, da bi bilo glede na to, da se želim ukvarjati z modno fotografijo, kot fotografinji dobro vedeti, kako se mora manekenka oziroma model gibati, da ji lahko svetuješ, kakšna naj bosta drža in hoja. Poleg tega sem tu videla, da znam sama v petah prav hoditi,« je razkrila ozadje obiska, ki je izpolnil njena pričakovanja. »Morda sem edino pričakovala, da bo vadba hoje trajala malce dlje, medtem ko vaj sploh nisem pričakovala. Čeprav že tri leta redno tečem, še vedno delam osnovno napako: nikoli se ne raztegnem. Poslej pa bom na to bolj pozorna, ker lahko zelo hitro pride do poškodbe, še zlasti, če vsak dan nosimo pete,« je še dodala. Tudi njeni prijateljici Barbara Smisl iz Ljubljane, ni bilo žal, da je prišla. »Ker hodim na jogo, vem, da je treba pošteno vaditi, če hočeš utrditi noge. Pričakovala sem edino malo daljšo vadbo pravilne hoje, čeprav sem sama v čevljih s peto tudi plesno nastopala. Sem pa danes spoznala, da moram neke malenkosti popraviti. Zdaj bom to poskušala nadzorovati in popraviti,« je razkrila.

Medtem ko je gimnazijka Maša Bartol na tečaj prišla z mamo, ki v studiu obiskuje vadbo, in tako prvič obula čevlje s peto – nad njimi je bila navdušena –, sta se Ajda in Urša, ki nista želeli izdati priimkov, tu znašli slučajno. »Dogodek sva opazili na facebooku, ker ga je nekdo povšečkal. Bil je dovolj bizaren in simpatičen hkrati, da sva sklenili, da greva in vidiva, v čem je štos. Zato nisem imela nobenih posebnih pričakovanj. Ravno zdaj pa sva ugotavljali, da je dogodek zelo lepo marketinško zapakiran, saj so punce poskrbele za vse vidike. Petke pritegnejo ženske, ki so jih povabili v vadbeni studio, prikazali vadbo in opomnili na njihove šibke točke, zraven pa ponudili še brezplačno ličenje, zdravo prehrano in Aljine čevlje. Lepo!« je ocenila temnolasa sogovornica, ki je v trženju tako rekoč doma. Hkrati pa se pošalila, da so jo vseeno dobili. Sama se v petkah – do neke mere – zelo dobro počuti, če pa so previsoke, pokvarijo držo. Navdušena je bila videti tudi njena svetlolasa prijateljica. »Vse čestitke! Že nekaj časa spremljam Aljo, ki se mi zdi fantastična, saj uresničuje svoje sanje in izdeluje čevlje, ki so večni. Zdaj pa upam, da bom lahko preizkusila kakšen par,« je dejala in pokazala na dva izbrana, zlate zaobljene ter zašiljene salonarje. Na učno uro pa je prišla v svojih najvišjih petah, rekoč v smehu: »Če se človek že začne nekaj učiti, je dobro, da poskusi z najtežjo stvarjo.«

Šalo je vzela resnost

V nasprotju s pravkar ogovorjenima je bilo videti, da je večina udeležbo vzela precej resno. To je ugotavljala tudi voditeljica Alja Novak Viryent. »Mislila sem, da bodo dekleta vse skupaj vzela bolj za šalo, a so precej resno, tako da bi kazalo razmisliti tudi o kakšni bolj resni obliki tega treninga. Hoja v visokih petah namreč zahteva trening. Ne gre tako, da obuješ čevlje obuješ in greš,« je prepričana. Sama jih nosi od srednješolskih let; dan prebije v 7-centimetrskih petkah, za kakšen večerni dogodek pa obuje 10-centimetrske.

Ženske, ki si pri njej naročijo čevlje po meri, največkrat izberejo med 3- in 5-centimetrsko povišanje, take čevlje pa nosijo za v službo. Čeprav za najvišjo peto, v kateri je še mogoče hoditi, šteje 12-centimetrska, se zlati čevlji v njeni zadnji kolekciji – po zaslugi dvignjenega podplata – ponašajo s 15-centimetrsko. »Najpogostejša napaka žensk, ki si obujejo čevlje s petami, po mojih opažanjih delajo predolge korake, imajo preravne noge, prepogosto gledajo v tla in ne znajo dobro prenašati teže z ene noge na drugo. Toda Slovenke še vedno preredko nosimo čevlje s petami,« ugotavlja.

Četudi se zlasti moškim zdijo visoke pete steroetipno ženska domena, ki ženstvenost tudi dviguje, ob vsem zapisanem le ne gre pozabiti, da so bile visoke pete sprva rezervirane za moške.