Oprah prejela oskarja za humanitarnost

Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti je z zlatim kipcem oskarja v soboto počastila televizijko Oprah Winfrey.

Objavljeno
13. november 2011 12.10
Posodobljeno
13. november 2011 12.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Los Angeles - Sedeminpetdesetletnica je prejela nagrado Jean Hersholt, ki jo akademija podeljuje za humanitarno delo in človekoljubje, piše Slovenska tiskovna agencija.

Winfreyjeva je bila leta 1986 nominirana za oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Barva škrlatna, od takrat pa je po mnenju akademije postala ena najbolj vplivnih osebnosti v svetu zabave in filantropije. Še posebej je bila predana podpori izobraževalnih iniciativ ter povečevanju zavedanja o vprašanjih žensk in otrok tako v ZDA kot po svetu, so še poudarili v akademiji.

Kraljica pogovornih oddaj Oprah je nagrado prejela na slavnostni večerji. »Nikoli si nisem predstavljala, da bom prejela oskarja, še posebej ne za to, kar smatram za svoje poslanstvo," je dejala vidno ganjena. Spomnila se je svojega otroštva, ko ji je babica govorila, da upa, da bo našla "kakšne dobre bele ljudi«, za katere bo v prihodnosti lahko delala.

»Nihče si ne bi mogel predstavljati, da bi lahko postala karkoli drugega kot služkinja, ki ima kakšne dobre bele ljudi, ki ji dajejo obleke in ji dovolijo za praznike domov odnesti hrano,« je dejala Winfreyjeva. »Ni si bilo mogoče predstavljati, da bom danes stala pred vami.«

Danes je Oprah ena najbogatejših žensk v ZDA. Revija Forbes njeno premoženje ocenjuje na 2,4 milijarde dolarjev (1,7 milijarde evrov). Maja je po 25 letih prenehala ustvarjati svojo popularno pogovorno oddajo, ki si jo je vsak teden ogledalo okoli 40 milijonov Američanov, še piše STA.