Ostala so samo še štiri jajčeca

Nekaj jajčec je snedel samec, k preostalim pa se je vrnila mama.

Objavljeno
05. september 2013 23.31
Dragica Jaksetič, Postojna
Dragica Jaksetič, Postojna

Postojna – Rojstvo človeških ribic, ki se je prvič obetalo očem javnosti, je malo verjetno. Življenje v opazovanem akvariju je kljub kameram teklo po lastnem scenariju. Samička je zapustila mrestišče, v pregrado pa je vdrl eden od samcev in pojedel precejšen del jajčec. Opazovalci se zdaj veselijo utripanja življenja v preostalih jajčecih ter vrnitve človeške ribice k svojim jajčecem.

Da razvojna pot zaroda ne bo kratka in varna, je Slavko Polak na podlagi zgodovine proučevanja človeške ribice, opozarjal že v začetku avgusta, ko so obznanili »dogodek«. Polakovo opozorilo se je izkazalo kot utemeljeno.

»Da ena od samičk človeške ribice nosi jajčeca v telesu, smo vedeli že od 25. januarja letos, vseeno pa nas je dogodek 9. avgusta, ko je samička na kamne prilepila sedem jajčec, nekoliko presenetil. Vedeli smo, da odložena jajčeca pogosto pojedo ostale človeške ribice ali pa celo sama mama, če se ne čuti dovolj varno in če oceni, da je zarod ogrožen. V tem primeru raje poje lastna jajčeca ali pa jih še neodložena absorbira in tako prihrani dragoceno energijo za odlaganje ob drugi priliki. V živalskem svetu se to zgodi pogosto.«

Akcija zavarovanja mrestišča je bila bliskovita

»Akcija zavarovanja mrestišča je bila bliskovita,« je za Delo poročal (sicer ne edina) »porodna babica« postojnskih človeških ribic Slavko Polak. »Takoj smo samičko v akvariju zagradili za aluminijasto mrežico, obenem pa jo skupaj z jajčeci posneli. Po desetih dneh je Gregor Aljančič, ki goji človeške v Tularju, v akvarij postavil infrardečo kamero. Postavitev kamere, ki neprestano beleži dogajanje in ob tem zaradi IR svetlobe človeških ribic ne moti, se je izkazala za nadvse koristno. Samička je v dneh po prvih izleženih jajčeceh, ta še vedno odlagala. Tridesetega avgusta pa se je zgodilo tisto, česar smo se najbolj bali. Samička je zapustila mrestišče, v pregrado pa je vdrl eden od samcev in pojedel precejšen del jajčec. Samca smo sicer v bliskoviti akciji takoj prestavili k drugim človeškim ribicam, toda samička se žal ni vrnila, del poškodovanih in nezavarovanih jajčec v akvariju Koncertne dvorane pa so dodatno poškodovale postranice, to so živi rakci, s katerimi hranijo človeške ribice v akvariju.«

Smrtnost zarodkov je velika

Da bi pred podobnimi dogodki zavarovali vsaj del jajčec, so 2. septembra dve jajčeci, odloženi na ploščat kamen, preselili v manjši in varen akvarij v raziskovalnem delu Vivarija Proteus pri Postojnski jami. Tako so v Postojnski jami ostala le še štiri jajčeca, od teh dve v vivariju.

»Smrtnost zarodkov je velika, toda upanje umre zadnje. Vidimo, da se v preostalih jajčecih nekaj dogaja, kot bi se sprožil razvoj zarodkov. Prav danes pa vam lahko povem veselo novico, da se je mama človeška ribica v akvariju vrnila k preostalima jajčecema. Samci za pregrado pa že spet, kot kaže, vneto vasujejo,« je še pojasnil Slavko Polak.