Outback Games v Avstraliji

Kamelji skoki, plavanje med krokodili in tek z natikači. Prebivalci Severnega teritorija želijo privabiti turiste v divjino.

Objavljeno
14. september 2012 14.19
S. I., Panorama
S. I., Panorama

Avstralija je v duhu londonskih olimpijskih iger priredila lastne »divjinske igre« (Outback Games), na katerih so se tekmovalci preizkusili v disciplinah, kot so kamelja dirka čez ovire, plavanje v vodni luknji, polni krokodilov, in maraton z natikači.

Opozorilo: discipline je treba vzeti z rezervo.

Za uvrstitev na olimpijske igre se pravi športniki dolgo in trdo pripravljajo, tekmovalci iz avstralske pokrajine Severni teritorij pa se šalijo, da se na ekstremno vročino pripravijo z jogo bikram (ki se izvaja v prostorih, ogretih nad 40 stopinj Celzija) in da jedo veliko česna, ki odganja krokodile.

Na prireditvi v Darwinu so se tekmovalci pomerili v edinstvenih domačih športih, kakršna sta nogomet na pesku, ki se igra na katerem koli kosu plaže, tudi če ni najbolj položna, in preskakovanje ovir s »kamelami«, pri čemer jezdec »jaha« leseno kamelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Plavalna disciplina od nas zahteva, da zaplavamo s krokodili v vodni luknji,« se je zarežala ena od tekmovalk Alison Coulthurst; v mislih je imela gumijaste napihljive krokodile, ki so plavali v bazenu.

Severni teritorij je s svojim tropskim delom, ki mu domačini pravijo tudi Top End (zgornji konec), ter vročim in suhim jugom priljubljen kraj turistov z vsega sveta.

Na vlažnem severu se lahko odpravijo v katerega od številnih naravnih parkov, v notranjosti celine pa lahko občudujejo rdečo skalo Uluru sredi puščave.

Od tod izvirajo številni avstralski stereotipi: sonce in pesek, krokodili in meduze pa tudi vodilo, da je življenje prekratko, da bi ga jemali preresno.

A zaradi svoje odmaknjenosti se je število turistov v »Outbacku«, kakor pravijo avstralski divjini, ki se razprostira več tisoč kilometrov proč od velemest, kot sta Sydney in Melbourne, med svetovno recesijo zelo zmanjšalo; od lanskega do letošnjega marca za celih devet odstotkov.

Posebni del Avstralije

Z divjinskimi igrami, če lahko prevedemo originalno ime Outback Games, želijo Avstralci Severni teritorij postaviti nazaj na turistične zemljevide prav z norčevanjem iz samega sebe in hecnih posebnosti te redko poseljene pokrajine.

Organizatorji iger poudarjajo, da je »kamelja« dirka, pri čemer so tekmovalci jahali lesene kamelice in z njimi preskakovali ovire na stezi, poklon afganistanskim vodnikom kameljih karavan, ki so nekoč potovale po avstralski divjini.

S plavanjem v vodni luknji hočejo opozoriti na pomen naravnih jezer in izvirov, iz katerih se že od pradavnine napajajo živali (in ljudje), nogomet na pesku igrajo na vsaki avstralski plaži, maraton v natikačih pa je poklon japonkam, ki jih Avstralci tako obožujejo.

»To je le odličen način, kako svetu pokazati, da je Severni teritorij resnično drugačen del Avstralije,« je povedal John Fitzgerald, šef pokrajinske turistične organizacije. »Tukaj smo drugačni in stvari radi počnemo drugače.«

Na divjinskih igrah ni bilo zelo veliko gledalcev, so pa bili ti toliko glasnejši in samih športov niso vedno spremljali z največjo pozornostjo.

Toda športniki, ki se jim je uspelo prebiti na tekmovanje, so bili popolnoma osredotočeni na svoje početje, še posebno med maratonom z japonkami, pri katerem je bilo potrebnih največ vzdržljivosti in spretnosti.

A niti poraženci si poraza niso gnali k srcu. »V Severnem teritoriju se držimo pravila, da če izgubiš ali s čim nisi zadovoljen, se usedi, spij kakšno pivce in se sprosti,« je dejal tekmovalec Ben Crank.

»In težave vedno nekako izpuhtijo. To je odličen način razmišljanja za športnika.«