Paleodieta za današnjega jamskega človeka

Če boste prebrali knjigo Paleorecept, jedli kot v kameni dobi, malo migali, se nič sekirali, boste čili, zdravi in dolgo živeli.

Objavljeno
07. november 2012 10.19
Posodobljeno
07. november 2012 14.00
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Helena Peternel Pečauer, Panorama

Vsi, ki prisegate na ločevalne diete, tisti, ki se izogibate maščobam, celo vegetarijanci in presnojedci, ste popolnoma za časom. Vaše prehranske navade niso več modne.

Zdaj je »in« paleolitska dieta oziroma paleojedstvo. Menda brez stradanja. Gre za način prehranjevanja kot pri jamskem človeku.

Hrana, gibanje in počitek

Naš prednik je bil v začetku kamene dobe lovec in nabiralec. Jedel je užitno zelenje in plodove, lovil male in večje gozdne in prerijske živali, pobiral jajca iz gnezd, v bližini rek in morij pa užival ribe in morske sadeže.

Odvisen od narave se je prehranjeval sezonsko. Njegova dnevna doza hranil je bila sestavljena iz pretežno živalskih maščob in oreškov, beljakovin, ki jih je zaužil z mesom, ribami in drobovino, ter nepredelanih ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo zelenjava, semena in sadeži.

Ker je sorazmerno veliko hodil, tekal, skakal in plezal ter spal od sončnega zahoda do vzhoda, je bil čil in zdrav.

Veliko se je tudi sproščal in delal zavidljivih 17 ur na teden. Ja, ni pomota. Na teden, ne na dan, kot to počnemo danes.

Najbolj pomembno pa je dejstvo, da ga niso pestile bolezni srca in ožilja, diabetes, rak, alergije, avtoimune bolezni in druge težave.

Posamezniki, ki so doživeli pozna leta, so imeli, po danes znanih podatkih, neverjetno vitalno in zdravo telo. Zobe brez kariesa, kosti brez osteoporoze, trebuhe brez maščevja. Bi si lahko želeli še več?

Stari/novi življenjski slog

Na podlagi te filozofije je Američan Robb Wolf spisal knjigo. Raziskovalec in biokemik je svoj laboratorijski plašč in ugledno službo zamenjal za piščalko in štoparico ter postal eden najbolj iskanih kondicijskih trenerjev in športnoprehranskih svetovalcev na svetu.

V knjigi Paleo Solution nas uči, kako lahko s preprosto prehrano, telesnimi vajami ter nekaj spremembicami v življenjskih navadah in razvadah temeljito izboljšamo videz, zdravje in počutje, za nameček pa nam svoje poučne lekcije o delovanju človeškega telesa in njegovem odzivanju na moderno prehrano podaja z zdravim humorjem.

Zadnji odlikuje tudi Branka Gradišnika, ki je poskrbel za odličen slovenski prevod knjige. Pardon, Paleorecept ni zgolj prevod, je poslovenjen tekst, ki ga je Branko spesnil v zelo kratkem času in je v njegovi maniri še bolj duhovit, pravzaprav huronsko zabaven.

Na Wolfovo knjigo je naletel po naključju.

»Moja hči Ana je dolgo trpela za hromečo in potencialno smrtonosno alergijo, a se je je rešila že po nekaj tednih brezglutenske diete.«

»Vsi v družini smo se začel prehranjevati na paleonačin. Jaz sem bil bolj priključen člen, vendar priznam, da sem se že po poskusnem obdobju tridesetih dni veliko bolje počutil in izgubil tudi osem nič kaj zdravih kilogramov,« se je na včerajšnji predstavitvi knjige, ki je izšla pri založbi UMco, pohvalil Gradišnik.

Odgovori na milijon vprašanj

Robb Wolf in Branko Gradišnik vas skozi knjigo pripeljeta do odgovorov na milijon vprašanj, ki se vam gotovo vsak dan porajajo v zvezi s prehrano.

»Nismo nobena sekta, če to mislite. Nikomur ničesar ne vsiljujemo, le predlagamo, naj poskusi. Nihče vas ne bo kaznoval za kakšen prehranski prekršek,« obljublja Branko.

16-letna hči Ana, ki je spisala knjigo receptov Z užitkom užita: sladica brez žita, ga je dopolnila:

»V resnici je popolna prehranska vzdržnost od predelanih ogljikovih hidratov, stročnic, mleka in mlečnih izdelkov nujna le v primerih skrajno težke celiakije. Naj se tu skličem na avtoriteto glavnega paleofila, imenitnega Robba Wolfa, ki ob vsem svojem navdušenju trezno pripominja, češ da bo tudi, kdor se le 80-odstotno drži paleodiete, imel od nje 95-odstotno korist.«

V 30 testnih dneh vam bo telo povedalo, kako ga morate polniti in uporabljati.

Ni se treba vsemu odreči

Ana Gradišnik, sicer obetavna športnica in nosilka treh medalj z evropskih prvenstev v biljardu leta 2011 in 2012, se kljub strogemu prehranskemu režimu po ozdravitvi ni hotela odreči najljubšemu.

Ker je sladkosnedna in za nameček še odlična slaščičarka, se je odločila, da svoj talent s pridom izkoristi.

»Predelala sem nekaj družinskih receptov za močnate jedi. Iz njih sem izločila nevarni žitni gluten. K rodbinski dediščini pa sem dodala še vrsto lastnih brezglutenskih receptov. Čeprav se čudno sliši, na internetu jih skoraj ni, tisti redki, kolikor jih je, pa terjajo rabo bodisi eksotičnih nadomestkov ali drage brezglutenske moke.«

»Tako imenovane brezglutenske sladice, ki jih na svojih dietetičnih policah ponujajo supermarketi, so še dražje ter omlednega okusa in nevabljive na pogled,« trdi mlada avtorica sladičarskih receptov, ki v ničemer ne odstopajo od paleofilozofije.

V koncept paleofilozofije spada uravnotežena prehrana, dolgoročna zdržnost, zraven pa še malo (res malo!) paleofitnesa.

Najboljše pri tem je, da so nekatere vaje tako preproste, da jih lahko hitro naredite že v pisarni, pri čakanju na dvigalo ali pa doma pred televizorjem. Ugasnjenim, vsaj večino časa, saj boste ure pred škatlo raje menjali za ure pod rjuho. O spanju teče beseda, da ne bo pomote, saj je pomemben del paleofilozofije.

Koncept, podprt z najnovejšimi znanstvenimi odkritji na različnih medicinskih področjih, pomaga shujšati, okrepiti moč, premagovati stres in različne bolezni.