Papež na svojem prvem selfiju*rahlo zbegan

Frančišek, kar ni več novica, včasih rad prekrši kakšno ustaljeno protokolarno pravilo.

Objavljeno
31. avgust 2013 18.44
Vatican Pope Youths
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Rim - Tokrat se je papež Frančišek na »lahotnejših« straneh medijev znašel, ker je poziral s skupino najstnikov.

Mladi Italijani in papež so se fotografirali v baziliki svetega Petra v Vatikanu. Preprosto, s pametnim telefonom in brez uradnega fotografa. Nato pa jo je na svoje osebnem Facebook profilu objavil eden od najstnikov.

Mnogi komentatorji ocenjujejo, da je papež na fotografiji videti rahlo zbegan, čeprav je ponovno dokazal, da je rad v družbi ljudi. Znano je, da se je njegov predhodnik Benedikt XVI raje družil s knjigami.

76-letni papež je sicer s svojim sproščenim značajem in občutkom za humor očaral množice, a ne vseh posameznikov. Eden od twitter uporabnikov je po tem, ko je zagledal papeževo fotografijo z najstniki, zapisal: »Kljub temu, da je papež poziral, še ne pomeni, da je to sprejemljivo.«

Agencija AFP pa je spomnila tudi na to, da je fotografija na družbenih omrežjih zaslovela ravno v tednu, ko je oxfordski slovar angleškega jezika bogatejši za seznam novih besed, med drugim tudi »selfie«.

* »Selfie« (ang.) je okrajšava za self portrait, avtoportret ali tudi samoportret, ki ga posname posameznik s pametnim telefonom ali spletno kamero, in ga objavi na spletu. Po nekaterih raziskavah 91 odstotkov ameriških najstnikov objavlja svoje fotografije na spletu.