Polet: Črtna koda slavi 60. rojstni dan

Na svetu je več kot pet milijonov črtnih kod in nič ne kaže, da bi jih bilo kdaj manj.

Objavljeno
08. oktober 2012 15.07
A. J., Polet
A. J., Polet

7. oktobra leta 1952 je bila na artikel vtisnjena prva črtna koda na svetu. Najprej se je z njimi označevalo železniške vagone, do prve prave resne uporabe črtne kode je moralo preteči še kar nekaj časa, saj tehnologija v petdesetih ni bila primerna za množično uporabo.

Popularna je postala šele od leta 1974 naprej, ko je bila laserska tehnologija branja črtne kode tako razvita in cenovno, da jo je lahko začela uporabljati tudi storitvena dejavnost, predvsem trgovina.

Črtna koda je sestavljena iz večjega števila vzporednih pokončnih črt različnih debelin in razmaka med njimi, pod njimi pa so številke, ki prav tako označujejo artikel. Preberejo jo optični čitalniki oziroma bralniki črtnih kod, sodobna tehnologija pa omogoča branje tudi s pomočjo pametnih telefonov in namiznih tiskalnikov.

V zadnjih letih jo je sicer začela nadomeščati tako QR koda, kar pa še ne pomeni, da je črtna koda na poti izumiranja. Gre namreč za drugačen sistem označevanja, saj gre pri QR kodi za izris podobe, ki jo čitalec prebere in najde odgovarjajoči zapis.

Prav tako se črtna in QR koda razlikujeta v namenih. Črtna koda označuje predvsem ceno posameznega artikla, hkrati pa obvešča prodajalca o količini zalog. QR koda pa je ustvarjena praviloma za to, da tistega, ki jo prečita, pripelje do multimedije, s katero je povezana oziroma je ključ do širšega multimedijskega okolja.

Celoten članek preberite na Polet.si ali kliknite TUKAJ.