Polet: Okoli riti v varžet ali šarm kolesarjenja po Ljubljani

Čeprav nas želijo prepričati drugače, vemo, da je Ljubljana mesto polno slepih ulic za kolesarje. Podkrepljeno s fotogalerijo.

Objavljeno
13. september 2012 13.24
Andrej Jaklič, Polet
Andrej Jaklič, Polet

Ljubljana, kolesarjem prijazno mesto. Tako pravijo teoretiki kolesarjenja, uslužbenci mestne občine in zagovorniki aktualne kolesarske politike in tisti, ki se s kolesom po središču mesta popeljejo bolj slučajno kot karkoli drugega. Vsi, ki se redno vozijo s tem "aparatom", vejo, da so stvari drugačne. Diametralno drugačne. Vejo, da je Ljubljana mesto, polno slepih ulic za kolesarje. Da je pot od ene točke do druge, če se upošteva aktualna pravila, večkrat daljša kot pešačenje. Vedo tudi, da je enosmerno ulico za motorni promet zlahka razviti v dvosmerno za kolesarje. Zmanjšati stoječi promet je vendarle nekaj, kar je osnovno vodilo, a ne?!

Prav tako obstaja kup površin, namenjenih pešcem, ki bi zaradi svojih dimenzij zlahka del površin odstopile tudi kolesarjem. Poseben problem je tudi pomanjkljiva in zavajajoča signalizacija. Pričujoča fotogalerija prinaša le nekaj kritičnih točk oziroma situacij, urejenih v popolnem konfliktu s kolesarji. Ki bi bile z minimalnimi intervencijami rešena. Verjamem da v zadovoljstvo vseh.

Fotogalerijo spornih in nesmiselno urejenih kolesarskih točk si oglejte na Polet.si ali kliknite TUKAJ!