Polet: Študent. A ne naš, danski.

Študentskih domovi postavljajo okvir za bivalni standard študentov, tudi če ti živijo v najemniških stanovanjih.

Objavljeno
15. november 2011 07.26
Posodobljeno
15. november 2011 08.00
Janja Brodar
Janja Brodar

V Ljubljani pa tudi na Obali in v Mariboru jeseni ne divja vojna za študentsko sobo, ampak za študentsko posteljo. Dražeči primer iz Skandinavije za zgled odgovornim.

Študentskih domovi pri nas postavljajo okvir za bivalni standard študentov, tudi če ti živijo v najemniških stanovanjih. V Sloveniji so to še vedno dvoposteljne sobe in celo teh močno primanjkuje. Domovi so bili in so načrtovani znotraj ozkih zakonsko določenih smernic, ki našim arhitektom dovoljujejo le malo več kot kozmetično inovativnost.

Celo najlepši primer doslej - Študentski dom Poljane biroja Bevk-Perović arhitekti, ki je leta 2008 prejel nagrado Miesa van der Roheja - ima le dvoposteljne sobe v apartmajih za štiri študente. Bolj razgibano programsko shemo (po zdajšnjem zakonu naj bo v novih študentskih domovih enoposteljnih sob več kakor dvoposteljnih) lahko pričakujemo v študentskem domu kampusa Livade v Izoli biroja Dekleva Gregorič arhitekti.

Vendar približevanje minimalni predpisani kvadraturi (manj kvadratov, manj denarja) in sledenje togim urbanističnim smernicam pač ne moreta privesti do veliko boljše ali vsaj zanimivejše arhitekturne zasnove. Na primer take, iz kakršne izhaja študentski dom Tietgen na Danskem. Ta ustvarja prostor, ki vrvi od energije za študij in za vse druge študentske radosti.

Več na www.polet.si