Porota odloča o usodi Jacksonovega zdravnika

Če bo Conrad Murray spoznan za krivega, mu grozijo štiri leta zapora in odvzem dovoljenja za opravljanje poklica.

Objavljeno
05. november 2011 09.16
Posodobljeno
05. november 2011 11.00
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Los Angeles − Porota v Los Angelesu je v petek začela odločati o usodi nekdanjega zdravnika pokojnega pop zvezdnika Michaela Jacksona, ki je obtožen nenaklepnega uboja, piše Slovenska tiskovna agencija.

V poroti sedi sedem moških in pet žensk, ki so v petek prosili le za obrazce za ponovni ogled dokaznega materiala. To najverjetneje pomeni, da odločitve o zdravnikovi krivdi ali nedolžnosti še ne bodo sprejeli kmalu. Odločitev mora biti soglasna − če je proti samo en porotnik, se proces razveljavi. Tožilstvo lahko nato zahteva novo sojenje ali pa na vse skupaj pozabi.

Proces proti 58-letnemu Murrayju je trajal šest tednov, porotniki pa so v tem času poslušali izpovedi 49 prič in si ogledali več kot 300 dokaznih predmetov. Tožilstvo in obramba sta v četrtek opravila sklepna nagovora.

Jackson je umrl leta 2009 v najeti hiši v Los Angelesu, kjer mu je zaradi prevelikega odmerka pomirjeval odpovedalo srce. Murray je Jacksonu dajal močno pomirjevalo propofol zaradi nespečnosti, kar priznava tudi obramba. Vprašanje pred poroto pa je, ali je zdravnik iz malomarnosti Jacksonu dal preveč zdravil in tako prispeval k njegovi smrti, dodaja STA.

Tožilec David Walgren je v sklepnem govoru igral na čustva porotnikov. Na velikem ekranu je pokazal podobe Jacksonovih treh otrok in dejal, da so zaradi Conrada Murrayja ostali brez očeta. Dejanja zdravnika usodnega 25. junija 2009 je opisal kot »bizarna«.

Tožilec je ponovil, da Murray, ki je Jacksona našel negibnega v postelji, ni takoj poklical reševalcev, in da je pred tem klepetal po telefonu, namesto da bi opazoval svojega pacienta. Prav tako reševalcem in kasneje zdravniškemu osebju v bolnišnici ni povedal, da je Jacksonu dal propofol.

Murrayjev odvetnik Ed Chernoff pa je po drugi strani poroto prepričeval, da tožilstvo ni dokazalo, da je zdravnik storil zločin. Ponudil je razlago, da se je Jackson s tem, ko je zaužil dodatne odmerke pomirjeval brez zdravnikove vednosti, nenamerno ubil sam.