Preveč aluminija v nadomestnem mleku za dojenčke

Med analizirane sodi tudi mleko proizvajalcev Hipp in Aptamil. Sojino nadomestno mleko ima najvišjo vsebnost aluminija.

Objavljeno
11. oktober 2013 11.49
imo/dojenček
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Ker številne mame zaradi različnih razlogov ne morejo dojiti, je zdravstvena neoporečnost nadomestnega mleka ključna.

Organizacije kot Baby Milk Action opozarjajo, da mora biti nadomestno mleko ustrezno prestavljeno staršem in predvsem varno. Nasprotujejo tudi marketinškim prijemom proizvajalcev nadomestnega mleka, ki uporabljajo za prodajo različne slogane in intenzivno oglašujejo svoje izdelke. Poudarjajo, da nadomestno mleko v prahu ni sterilno in da potencialno lahko vsebuje bakterije.

Najbolj problematičen proizvajalec nadomestnega mleka in otroške hrane je po mnenju številnih, ki podpirajo dojenje in varno označevanje, multinacionalka Nestlé.

Profesor Christopher Exley in kolegi z Univerze Keele ugotavljajo, da so vsebnosti aluminija v nadomestnem mleku previsoke. V raziskavi so preučili trideset različnih vrst nadomestnega mleka in trdijo, da je v njih vsebina človeku nevarnega aluminija previsoka.

Znanstvena raziskava objavljena 8. oktobra 2013 v publikaciji BMC Pediatrics, ugotavlja, da je v vseh analiziranih vzrorcih nadomestnega mleka vsebnost aluminija višja od priporočene. Sojino nadomestno mleko ima najvišjo vsebnost aluminija. Med analizirane nadomestne pripravke sodijo tudi izdelki proizvajalcev Hipp in Aptamil.

Exeley prav tako očita angleški vladi, da ne stopi v dialog z industrijo zaradi lastnih interesov. Kot v današnjem Guardianu piše novinarka Sarah Boseley, vsebnost aluminija predstavlja možno zdravstveno tveganje.

Mame v Sloveniji se lahko glede dojenja posvetujejo s strokovnjakinjami za dojenje La Leche League.

V ZDA so znani tudi primeri grožnje z odvzemom otroka zaradi hranjenja otroka z doma pripravljenim nadomestnim mlekom.