Poslanci v državnem zboru bodo danes zibali

Danes v preddverju velike dvorane Državnega zbora odpirajo dobrodelno razstavo Punčk iz cunj.

Objavljeno
25. september 2012 15.26
Posodobljeno
26. september 2012 09.00
Ljubljana 25.09.2012 - UNICEF-ove puncke iz cunj v DZ.foto:Blaz Samec/DELO
Helena Peternel Pečauer, Panorama
Helena Peternel Pečauer, Panorama

Danes v preddverju velike dvorane Državnega zbora odpirajo dobrodelno razstavo Punčk iz cunj.

Že včeraj, ko so Unicefove aktivistke punčke pripravljale za posvojitev, je med poslankami in poslanci vršalo od vznemirjenja. Mnogi so svoje izbrali že včeraj in obljubili, da bodo za posvojenke dobro skrbeli.

Predstavniki Državnega zbora, veleposlaniki tujih držav ter vidni predstavniki gospodarskega in družbenega življenja bodo danes odprli svoja srca dobrodelnosti.

»S posvojitvijo vsake od razstavljenih Punčk iz cunj bomo omogočili cepljenje enega otroka v manj razvitem svetu. Skupaj z vodilnimi v državi si bomo prizadevali posvojiti čim več razstavljenih punčk,« je namen akcije predstavila predstavnica Slovenske fundacije za Unicef Maša Gorjup.

Glede na včerajšnje povpraševanje ni skrbi, da bi bila akcija neopažena.

Državni zbor je z Unicefom doslej že večkrat sodeloval pri različnih projektih, punčke pa so medse povabili prvič.

»Akcija je koristna in ima zelo široke učinke. Prepričan sem, da te punčke absolutno sodijo tudi v parlament. Upam, da bodo poslanci tudi s svojim zgledom pokazali, kako je mogoče tudi z majhno gesto narediti veliko stvar, rešiti življenje otroka. Verjamem, da bodo posvojili kar nekaj punčk. Tudi sam razmišljam, da bi že danes kakšno rezerviral, skrb zanjo pa bom prepustil ženi,« je odkrito povedal predsednik Državnega zbora, dr. Gregor Virant.

Kasneje smo odkrili, da mu je najbolj padla v oči navihana punčka, ki močno spominja na Piko Nogavičko, Unicefove prostovoljke pa so jo poimenovale Mojca Nogavička.

Punčka iz cunj je igrača, ki jo poznajo otroci v vseh kulturah sveta. Marsikateremu je že v preteklosti predstavljala družbo, danes pa simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje pomoč.

Slovenski Unicef s projektom Punčka iz cunj že od leta 2003 zbira sredstva za cepljenje otrok iz držav v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim, davici, ošpicam, oslovskemu kašelju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu.

Prav zato je nosilni slogan projekta Posvoji punčko in reši življenje otroka.

Posameznik lahko z donacijo 20 evrov punčko posvoji. To je znesek, ki Unicefu omogoči, da v okviru programa cepljenja, skrbi za izobraževanje in usposabljanje lokalnega medicinskega osebja, prevoza do težko dostopnih krajev in dostavo paketov cepiv, ki jih sestavljajo hladilna torba z ustreznim cepivom in druga oprema, potrebna za cepljenje enega otroka.

S predanim delom mnogih prostovoljk, ki skozi vse leto ustvarjajo dragocene in simpatične punčke iz cunj, so v preteklih letih rešil že več kot 16.500 otroških življenj, žal pa Unicefovi podatki opozarjajo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,7 milijona otrok.

Slovenske punčke se šivajo vse od Pirana in Izole, Pivke, Idrije, Ljubljane, Kranja, pa do Dornave in Murske Sobote.

Rojevajo se v skupinah znotraj Univerz za tretje življenjsko obdobje, v varstveno delovnih centrih, domovih za starejše občane, po šolah in vrtcih, nekateri pa se izdelave lotijo tudi sami, doma.

Vsaka zase je prava unikatna umetnina, ki hkrati nosi pomembno poslanstvo, pomoč najbolj ogroženim prebivalcem tega sveta, otrokom.

Ko pride punčka na svet, dobi tudi svojo osebno izkaznico s svojim in imenom ustvarjalke oziroma ustvarjalca. Oseba, ki punčko posvoji, z njo prejme tudi dopisnico, s katero izdelovalcu sporoči, da je punčka našla svoj dom in da bo lahko cepljen še en otrok.

Nekaterim punčkam iz cunj se še zlasti dobro godi.

»Precej jih izdelajo tudi otroci v slovenskih vrtcih. Navadno se od njih tako težko ločijo, da jih vodstva odkupijo zanje. Te punčke z otroki za konec tedna potujejo na njihove domove, z njimi spijo, jedo, gredo na smučanje in celo pri zobozdravniku je lažje v njihovem spremstvu. Punčka se v ponedeljek vrne v vrtec, navadno z novimi oblačilci, ki so jih zanjo izdelali v družini,nasledni konec tedna pa jo domov odnese drug otrok. Vsaka nosi s seboj tudi poseben dnevnik, v katerega otroci rišejo, starši pa pišejo, kaj je punčka doživela v njihovi družbi. Konec leta je takšen dnevnik poln in tedaj ga dobimo na Unicef,« z navdušenjem pripoveduje Maša Gorjup in ne more skriti, da so Punčke njena najljubša akcija v okviru organizacije. Ko prelistamo nekaj dnevnikov, ugotovimo, da so punčke zelo ljubljene, negovane in nekatere celo malce razvajene.

Tudi punčkam, ki jih je doslej kupila poslanka DZ Majda Potrata in jim našla male posvojitelje, se ne godi slabo.

»Doslej sem vedno posvajala afriške fantke ali domače deklice, ki jih ni nihče maral. Ko so se prodajne akcije končale, so jih iz Unicefa poslali v našo poslansko skupino in doslej sem nosila domov bolj zapostavljene otroke. No, letos sem bolj literatno navdahnjena in sem rezervirala Šani-Danija, ker me vizualno spominja na Malega princa, tamle malo naprej pa imam rezerviranega Rožleta. Niso na tem svetu samo Kekci. Natančno že vem, katerima malima osebicama ju bom podarila. Zdi se mi, da je treba podarjati punčke iz cunj, ker so prijetne, mehke, ker s seboj nosijo sporočilo in tradicijo. Zakaj bi vedno podarjali medvedke,« razmišlja Majda Potrata.

Dobrodelna razstava Punčk iz cunj bo v Državnem zboru na ogled do 5. oktobra.

Vodstvo te ustanove zagotavlja, da ste vsi, ki bi želeli postati krušni starši Univcefovim punčkam, zelo dobrodošli vsak delovnik med 9. in 15. uro. Na recepciji morate le povedati, da želite na razstavo in nekdo vas bo pospremil v nadstropje.

Maša Gorjup pa zagotavlja, da ogromno punčk iz cunj potrtebuje posvojitelje, zato ni bojazni, da bi jih zmanjkalo. Takoj ko bodo posvojenke odnešene v nove domove, jih bodo v preddverju DZ nadomestile nove. Kar 400 jih že čaka v vrsti, se pa vsak dan rojevajo še nove in nove.