Raj v Češkem raju

Češka že dolgo slovi kot raj za ljubitelje gradov, umetnosti ter predvsem dobrih in poceni hmeljnih napitkov.

Objavljeno
30. oktober 2011 18.47
Posodobljeno
31. oktober 2011 07.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Češka že dolgo slovi kot raj za ljubitelje gradov, umetnosti ter predvsem dobrih in poceni (sploh za evropske razmere) hmeljnih napitkov, ki so cenejši celo od ustekleničene vode. A seznam »užitkarjev« se tu še zdaleč ne konča, saj lahko pridejo na svoj račun tudi kolesarji, pohodniki in plezalci. Petdeset kilometrov severno od Prage, kakšno uro vožnje stran, jih dobesedno čaka raj – Češki raj.

Gre za precej neokrnjeno in najstarejšo zavarovano češko pokrajino s svojevrstnim skalovjem, pred katerim pohodniki vzdihujejo »oh, kako je to lepo«, še bolj začudeni pa so ob pogledu na plezalce, ki visijo z navpičnih kamnitih velikanov. Čehi so upravičeno ponosni na raz­nolikost območja, labirint skalovja, temne gozdove, svetle planjave, gradove, ribnike in vodotoke, ki naravo še bolj krasijo.

Na 92 kvadratnih kilometrih naravnega parka so speljane številne pohodniške in kolesarske poti. Ljubitelji strmin bodo sicer malo razočarani, saj kakšnih strmih stezic ne bodo našli, a to še zdaleč ne pomeni, da bo poganjanje pedalov ali pešačenje dolgočasno. Teren je precej slikovit in razgiban, tako da niti zahtevni obiskovalci ne bodo prikrajšani.

Češki raj je dovolj velik za nekajdnevni aktivni oddih, slovi pa predvsem po kamnitih gozdnih stebrih, ki jim pravijo peščenjaki. V višino sežejo tudi do 60 metrov. Sprva se sprehajate ob njihovem vznožju, potem pa se v somraku ozkih poti povzpnete na njihove vrhove in se zazrete v globine kamnitih orjakov. Čeprav so predvsem paša za oči, se jih gotovo najbolj razveselijo plezalci. V poletnih mesecih si češki plezalci delijo kamnite stene z drugimi evropskimi kolegi, saj so peščenjaki zaradi svojevrstne oblike priljubljeni daleč naokoli.

Ker je območje lahko prehodno, brez pretirane višinske razlike, je nadvse primerno za družinske počitnice. Ob poletnih koncih tedna boste zaradi množice izletnikov bržkone prikrajšani za sproščene užitke, saj utegne biti vrvež precejšen in zato moteč. Dobro markirane poti se prepletajo v labirint stezic, a brez skrbi, če zaidete, sprehod pač nadaljujete drugje. Kakor se za Češ­ko spodobi, je na tem območju tudi več gradov. Kot simbol Češkega raja večkrat omenjajo ruševine gradu Trosky.

Čeprav je Češki raj zelo redko poseljen, je civilizacija še vedno na dosegu roke. Najbliže osrčju naravnih lepot sta Turnov in mesto s precej japonskim imenom – Jičin. Kot večina turističnih destinacij je tudi tu staro mestno jedro prav lično urejeno, zato je postanek za kavo ali pollitrček skoraj obvezen.