Razgaljeni sosedski odnosi med Slovenci

Med najpogostejšimi razlogi za medsosedske spore so opravljanje, hrup in prepiri glede meje ali ograje.

Objavljeno
19. maj 2011 11.10
Posodobljeno
19. maj 2011 11.27
S. I., Panorama
S. I., Panorama
Slovenci smo večinoma dobri sosedje: poznamo se po imenih, gremo na kavo ali pivo, dostikrat tudi kaj skupaj spečemo na vrtu ali pa vsaj zmažemo v stanovanju, naši otroci se igrajo skupaj, odrasli pa gremo igrat nogomet ali košarko. Je pa res, da se tudi dobri sosedje kdaj spričkajo, še posebno, če se pogosto družijo. A to ni železno pravilo: kakor ugotavlja spletna raziskava inštituta Marketagent.com, ki je preverjala medsosedske odnose, se skoraj šest desetin Slovencev še nikoli ni sprlo s sosedom, tistih, ki se redno prerekajo, pa je manj kot štiri odstotke. In kaj so razlogi: opravljanje, hrup in – šele na tretjem mestu – prepiri glede meje ali ograje.

Dve tretjini Slovencev imata dobre (52 %) ali zelo dobre (14 %) odnose s sosedi, ugotavlja spletna raziskava slovenske podružnice mednarodne raziskovalne agencije Marketagent.com, ki je o sosedskih odnosih »zaslišala« 523 Slovencev.

Četrtina anketiranih stikov s sosedi ni mogla označiti ne za dobre ne za slabe, le desetina pa ima z njimi slabe ali zelo slabe odnose. Prebivalci manjših krajev se s sosedi ponavadi bolje razumejo kakor v večjih mestih. Med Ljubljančani jih le 4,8 odstotka anketiranih meni, da imajo s sosedi zelo dobre odnose, v krajih z manj kot 500 prebivalci pa je v zelo dobrih odnosih kar petina sosedov. Velike razlike so se pokazale tudi v največjih slovenskih mestih: dobra petina Ljubljančanov ima slabe oziroma zelo slabe odnose s sosedi, medtem ko je v Mariboru takšnih manj kot šest odstotkov.

Ne glede na to, ali se maramo ali ne, pa dobro poznamo svoje sosede: 58 odstotkov jih pozna po imenu, 38 odstotkov pa jih vsaj delno ve, kako jim je ime. Tudi tukaj so opazne razlike med mestom in podeželjem: med anketiranimi Ljubljančani sosede po imenu poznajo približno štiri desetine, v krajih z manj kot 500 prebivalci pa kar 83 odstotkov.

Večina anketiranih (78 odstotkov) je s sosedi že večkrat ali vsaj nekajkrat počela kaj skupnega. Druženje je pogostejše v manjših krajih kot v večjih mestih. S sosedi najpogosteje (58 %) priredimo piknik in kaj skupaj skuhamo ali pa gremo v gostinski lokal (53 %). Povezujejo nas tudi otroci: zaradi potomcev se družijo štiri desetine anketirancev. S sosedi gremo tudi na zabavo ali se razgibavamo (35 %) ter hodimo na izlete (30 %).

O dobrih sosedskih odnosih govori tudi podatek, da se skoraj 60 odstotkov Slovencev še nikoli ni sprlo s sosedom; 37 % se jih je že nekajkrat sporeklo, takšnih, ki se s sosedi prerekajo večkrat, pa je manj kot štiri odstotke. Starejši med 50. in 59. letom imajo s sosedi nekoliko več težav, a manj kot mlajši od 30 let. Življenje na vasi prinaša več druženja, po drugi strani pa tudi več prepirov. Med anketiranimi Ljubljančani se jih je že 38 odstotkov kdaj sporeklo s sosedi, v manjših krajih pa je takšnih kar dobra polovica.

Najpogostejši razlogi za medsosedske spore so govorice oziroma obrekovanje (44 %), povzročanje hrupa (37 %) in spori glede meje ali ograje (25 %). Zanimivo pa je, da se zaradi govoric bolj prerekajo moški kakor ženske (50 proti 36 odstotkom), pri čemer pa se ženske v večji meri skregajo zaradi žive meje ali drevesa, ki raste na sosedovo stran (30 proti 21 odstotkom).