Razkrita stoletna skrivnost paketa

V norveškem kraju Otta so odprli paket iz leta 1912, na katerem je pisalo, da ne sme biti odprt do letos.

Objavljeno
25. avgust 2012 17.42
Posodobljeno
25. avgust 2012 18.00
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo

Stoletna skrivnost je razkrita. V majhnem norveškem kraju Otta so v petek odprli paket iz leta 1912. Zakaj šele sedaj? Na njem je pisalo: Ne odpiraj do leta 2012.

Paket je pripravil Johan Nygard, lokalni politik, ki naj bi paket predal županu in mu ob tem rekel, da bo vsebina paketa zadovoljila prihodnje generacije in jim celo koristila. Zaprt paket je hranil lokalni muzej - do petka, ko so ga pred kamerami odprli župan in direktorja muzeja.

Ob odpiranju je napetost rasla. Ko sta direktorja muzeja paket osvobodila že vsega ovojnega papirja, sta iz njega potegnila - še en paket. Šele v njem je bila tudi vsebina.

Kot povzema The Huffington Post, so bili v paketu različni dokumenti, pisma iz ZDA, časopisi in državna priznanja. Tam so bili tudi telegrami o organizaciji slovesnosti ob 300-letnici zmage nad škotskimi plačanci leta 1612. Med drugim je bil tudi bel trak z zlatim napisom Fra Kongen, kar pomeni Od kralja. V paketu je bilo še več trakov iz blaga v barvah norveške zastave, torej rdeči, modri in beli.

Čeprav je bil paket pripravljen že leta 1912, so v njem tudi časopisi iz let 1914 in 1919. Glede na norveško medijsko hišo Verdens Gang, ki je prenašala odprtje paketa, je imel Nygard ta paket, preden ga je predal občinskim možem, še nekaj let doma.

Zakaj natanko je koristna, bodo morali še ugotoviti. Je pa najdba gotovo zanimiva.