Republika Pivonija s prvo ambasado v Azerbajdžanu

Diplomatski podvig Pivonije v Bakuju, kjer bo pokrovitelj Eurosonga 2012 domača pivovarna s pivom Xirdalan.

Objavljeno
02. november 2011 10.22
Posodobljeno
03. november 2011 11.00
Rok Tamše, Delo.si
Rok Tamše, Delo.si

Gostovanje delegacije Republike Pivonije v Azerbajdžanu se je časovno pokrilo z bitko Slovenije s to evrazijsko državo za sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Izstop Slovenije iz po mnenju zunanjega ministra Samuela Žbogarja neenakovredne tekme, ki ji je menda botrovalo nekorektno lobiranje predstavnikov Azerbajdžana, je v deželi ognja sprožilo naklonjenost do ljudi in pobud, ki prihajajo s sončne strani Alp.

Država z bogatimi nahajališči nafte in plina je torej postala članica Varnostnega sveta ZN, Republika Pivonija pa je tri dni kasneje v središču Bakuja dosegla dogovor, po katerem je Shooter's Pub njena ambasada v tej slikoviti deželi na obali Kaspijskega morja.

Shooter's pub je lastnik, Kanadčan Darrell Cox, odprl šele pred petimi meseci. Lokal se nahaja v ožjem središču Bakuja, ki šteje prek dva milijona prebivalcev, pubi pa so v azerbajdžanski prestolnici pred nekaj leti začeli rasti kot gobe po dežju. Predvsem zato, ker so v tej deželi med drugimi delo našli tudi številni Angleži. Tudi Darrell, ki dela v naftni industriji in v Azerbajdžanu živi že 12 let.

Kako gasijo žejo v deželi ognja

V pubih azerbajdžanske prestolnice od tujega piva prevladuje turški Efes, ki ga poznamo tudi v Srednji in Zahodni Evropi. V Azerbajdžanu je sicer le ena pivovarna. Deset kilometrov iz Bakuja varijo najpopularnejše domače pivo Xirdalan (beri Hirdalan).

Pivovarno Xirdalan so odprli leta 1969, ko je veljala za najsodobnejšo v nekdanji Sovjetski zvezi. Leta 1997 je pivovarno prevzelo francosko podjetje Group Castel ter jo do leta 2000 popolnoma prenovilo. Sedem let kasneje je pivovarno prevzela ruska Baltika, katere večinski lastnik je danski Carlsberg Group. Danes se pivovarna imenuje Baltika Baku.

Z blagovnimi znamkami Xirdalan, Bizim, Afsana, 33 Export, Baltika in Arsenalnoe bakujska pivovarna pokriva približno 75 odstotkov azerbajdžanskega trga s pivom. Xirdalan je klasični lager, h kakovosti piva nedvomno prispeva tudi izjemna voda iz Kavkaza. Xirdalan je moč dobiti povsod, točenega ali v steklenici. Pivo se po priljubljenosti ne more primerjati s čajem, toda njegova prodaja raste, čeprav je 99 odstotkov prebivalstva muslimanov.

Baltika Baku pokrovitelj Eurosonga

Da so bili pivo, diplomacija in posel prejšnji teden v ospredju dogajanja v mladi državi, priča tudi dejstvo, da je v četrtek 27. oktobra, bakujska pivovarna postala uradni pokrovitelj tekmovanja za popevko Evrovizije - Eurosong 2012, ki bo od 22. do 26. maja prihodnje leto v glavnem mestu Azerbajdžana.

Baku bodo takrat obiskali številni glasbeni gostje in turisti iz vse Evrope, to pa bo tudi priložnost, da nekaj prijetnega časa preživijo tudi v ambasadi Republike Pivonije - Shooter's Pubu, kjer ob uživanju v pivu radi igrajo biljard, spremljajo televizijske prenose športnih dogodkov, v času Eurosonga pa bo zagotovo vse povsem glasbeno-navijaško obarvano.