Sedem novih čudes sveta

Kandidaturo slapov Iguazu je podprl tudi argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi.

Objavljeno
13. november 2011 09.37
Posodobljeno
13. november 2011 09.42
R. N.
R. N.

Laskavi naslov so dobili amazonski gozd, slapovi Iguazu na meji med Argentino in Brazilijo, indonezijski otok Komodo, vietnamski zaliv Halong, južnokorejski otok Džedžu, podzemna reka Puerto Princesa v Filipinih in južnoafriška Mizasta gora.

Končni rezultati bodo znani v začetku leta 2012, zmagovalni seznam pa bi se takrat lahko še spremenil.

Med znamenitostmi, ki po prvih podatkih niso bile izbrane, so znana avstralska gora Uluru, ameriški Veliki kanjon, tanzanijska s snegom pokrita gora Kilimandžaro ter Veliki koralni greben, ki se razteza pred avstralsko vzhodno obalo.

Izbor je potekal v več stopnjah. Med decembrom 2007 in julijem 2009 so ljudje po svetu lahko oddali svoje predloge za naravna čudesa. Z glasovanjem so seznam več kot 440 krajev skrčili na 77, nato pa so ga strokovnjaki skrajšali na 28. O končni sedmerici so nato znova z glasovanjem po telefonu, s kratkimi sporočili ali po internetu odločali prebivalci.
Medtem ko se izbor novih sedmih naravnih čudes sveta bliža zaključku, pa ima švicarska fundacija pred očmi že nov cilj – tokrat bodo izbirali najboljših sedem mest na svetu. Sodelujoča mesta bodo razglasili 1. januarja prihodnje leto.