Sodobni medeni tedni: kopanje rovov v Afriki

Mladoporočenci imajo očitno dovolj osladne romantike, ki pregovorno spremlja njihove medene tedne. Namesto potovanj v kraje s prostranimi peščenimi plažami in turkiznim morjem so začeli izbirati malce bolj avanturistične počitnice, kot je kopanje rovov v kakšni zakotni afriški vasi, ki vključuje spanje na golih tleh in večerje z domačini.

Objavljeno
15. februar 2011 10.04
Simona Bandur, panorama
Simona Bandur, panorama
Za takšno preživljanje medenih tednov se je uveljavilo celo novo poimenovanje – honeyteering, kakor zveni angleška skovanka iz prostovoljnega dela in medenih tednov; čedalje bolj priljubljeno je zlasti med ameriškimi pari, uveljavlja pa se tudi med britanskimi, poročajo pri BBC News. Peter Slowe, ki pripravlja projekte prostovoljnega dela na tujem, pravi, da so takšni medeni tedni preprosto podaljšek vse pogostejše navade, da mladoporočenci goste na poroki prosijo, naj denar, ki bi ga sicer namenili darilom, donirajo.

»Danes pari na medenih tednih navsezadnje nimajo prvič spolnih odnosov,« preprosto pojasnjuje Slowe. Kljub vsemu pa si želijo na potovanju doživeti nekaj posebnega, preplesti zabavo in sprostitev s tem, da nekomu pomagajo. Tako nekaj dni delajo, denimo, v sirotišnici, poučujejo, pomagajo pri gradbenih delih ali v zdravstvenih ustanovah, nekaj dni pa porabijo za ogledovanje lokalnih znamenitosti.

Emiliy Shugarman
in Ethan Robbins iz Massachusettsa sta izbrala Delhi – nekaj dni sta otrokom v lokalni šoli pomagala pri domačih nalogah iz angleškega jezika, preostanek počitnic sta potovala. Dneve, ki sta jih preživela med domačini, sta opisala kot nedvomen vrhunec potovanja. Kljub dobrim namenom pa mladoporočenci niso povsod najbolj zaželeni prostovoljci – pari si vendarle želijo nekaj intimnosti, to pa jim je v krajih, kjer naj bi pomagali, težko zagotoviti.

Zato imajo številne organizacije, ki pripravljajo takšne izlete, raje, da pridejo ljudje sami in se jim ni treba ukvarjati z iskanjem primerne namestitve. Poleg tega mladoporočenci ostanejo le nekaj dni, kar je pri prostovoljnem delu veliko prekratko obdobje. Vodje prostovoljskih organizacij namreč predlagajo vsaj en mesec dela, da se prostovoljec vključi v skupnost. A omenjeni pomisleki niti niso tako problematični – zanimanje za tovrstno delo med medenimi tedni je resda precejšnje, a realizacija je na koncu dokaj majhna. Nazadnje se pari vendarle raje skrijejo v kakšen intimnejši kotiček.