Španci bi radi prestavili uro nazaj

S tem bi po njihovem mnenju izboljšali prehranjevalne in spalne navade Špancev in povečali produktivnost.

Objavljeno
26. september 2013 23.40
Spain Time Zone
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Madrid - Španski poslanci so danes obravnavali predlog spremembe časovnega pasu, v katerem se že od leta 1942 nahaja Španija. S tem bi po njihovem mnenju izboljšali prehranjevalne in spalne navade Špancev in povečali  produktivnost.

Španija je na približno isti geografski dolžini kot sosednja Portugalska in Velika Britanija na severu, vendar v drugem časovnem pasu (z izjemo Kanarskih otokov), v istem kot Slovenija. Konkretno: Ko je v Londonu in Lizboni denimo šest zjutraj, je v Madridu ura že sedem.

Državo je v ta srednjeevropski časovni pas uvrstila oblast generala Francisca Franca, da se je poenotila z nacistično Nemčijo.

»Dejstvo, da Španija že več kot 71 let ni v pravem časovnem pasu, od nas terja, da vstajamo prezgodaj in v povprečju spimo eno uro manj, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija,« navaja poročilo, ki so ga danes predstavili v španskem parlamentu. »To negativno vpliva na produktivnost, je vzrok za izostanke od dela, stres, nesreče in opuščanje šole,« ugotavljajo avtorji poročila.

Sicer poročilo predlaga več ukrepov, vključno z oceno stroškov in posledic vrnitve Španije v zahodnoevropski čas, v katerem je bila država pred letom 1942.

Poročilo sicer navaja, da neustrezen časovni pas pojasni, zakaj Španci jedo, gredo iz službe in v posteljo pozneje kot njihovi evropski sosedi. »Naš urnik bolj določa sonce kot ura. Jemo ob enih popoldne in večerjamo ob osmih glede na sonce, ura pa navaja, da je tri popoldne oziroma deset zvečer,« navaja tekst.

Zamenjava časovnega pasu bi tako Špancem dala več časa za družino, zasebno življenje, sprostitev in bi zmanjšala neučinkovito porabljen čas v službi, menijo nekateri.