Sredi oktobra se vrača Simbioz@

Starejši se bodo od 15. do 19. oktobra spoznavali z računalnikom in spletom, družabnimi omrežji in mobilniki.

Objavljeno
04. oktober 2012 17.25
LJUBLJANA 17.10. 2011 projekt računalniškega izobraževanja za starejše na gimnaziji Ledina. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Staš Ivanc, Panorama
Staš Ivanc, Panorama

Po lanskem uspešnem projektu medgeneracijskega povezovanja se Simbioz@ nadaljuje tudi letos. Poleg »klasičnih« delavnic, na katerih bodo starejši spoznavali delo z računalnikom, internet in elektronsko pošto, sta na programu tudi dve novosti: spletna družabna omrežja in mobilna telefonija.

Projekt brezplačnega računalniškega opismenjevanja starejših Simbioz@ je lani potekal na 230 lokacijah in privabil več kot 5700 udeležencev, pri čemer je sodelovalo več kot 2400 prostovoljcev, uporabljenih pa je bilo skoraj 4200 računalnikov.

Po pozitivnih odzivih lanskoletnih udeležencev in čestitkah iz domačih logov in tujine, tudi s strani evropskega parlamentu, ki je projektu podelil nagrado Državljan Evrope, se bo Simbioz@ odvijala tudi letos, in to med 15. in 19. oktobrom po vsej Sloveniji.

Letošnja novost sta dodatna modula Povežimo se! in Svet mobilne telefonije, na katerih bodo udeleženci spoznavali spletna družabna omrežja, kot je Facebook, in se učili, kako se uporablja mobilni telefon.

Tako bodo ustvarili lasten Facebook profil, napisali kakšno malenkost na svoj zid ter iskali vnuke in prijatelje.

Mobilni telefoni že dolgo niso več le telefoni, zato si bodo lahko starejši pogledali, kako se pregleduje imenik, prejema in pošilja SMS sporočila, uporablja vgrajeni fotoaparat, pošilja fotografije s pomočjo multimedijskih MMS sporočil, pogledali pa si bodo tudi druga uporabna orodja, ki se skrivajo v prenosnih napravicah.

Projekt Simbioz@ so tudi letos kot častni sponzorji podprli predsedniki države, državnega sveta in državnega zbora Danilo Türk, Blaž Kavčič in Gregor Virant ter Neelie Kroes, podpredsednica evropske komisije in komisarka za digitalno agendo.

Med ambasadorji projekta, ki združuje generacije in ustvarja družbo bolj solidarno in razumevajočo, pa so tudi raper Trkaj, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, pevka Martina Šraj in glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič.