Ta denar nisem ukradel?!

Skupina za ohranjanje rodilnika pri zanikanju je nastala kot šala, a so jo ljudje vzeli resno. Največ napak na spletu, kjer so novice hitro napisane.

Objavljeno
15. julij 2014 16.17
Neža Sečnik in Ana Urbanc - Panorama
Maja Prijatelj, Panorama
Maja Prijatelj, Panorama

»Pridružite se borbi za ohranjanje rodilnika pri zanikanju!« pozivajo anonimni administratorji skupine na facebooku. Sliši se, kot da bi prste vmes imeli častilci kulta Chucka Norrisa, izjav Alana Forda ali norosti Montyja Pythona.

Skupina za ohranjanje rodilnika pri zanikanju je resnično vzniknila iz zbijanja šal med prijatelji, ljudje pa so jo začeli zasipavati s primeri napak, povesta ustanoviteljici Neža Sečnik in Ana Urbanc. Nobena še posebno grozljiva uporaba tožilnika namesto rodilnika v nikalnih stavkih ju ni tako močno razburila, da sta se odločili ustanoviti skupino. Niti tista z naslovne fotografije na njenem facebookovem profilu ne. »Ta denar nisem ukradel, ampak zaslužil,« še nekaj časa v glavi zveni podnapis iz ameriške serije, ki jo je predvajala POP TV.

Skupina za dvojino ima manj všečkov

Dekleti sta že dalj časa opazovali, kako pogosto se v zanikanih povedih namesto drugega sklona, rodilnika, uporablja četrti, tožilnik. Prijateljem sta bili napako še pripravljeni odpustiti. »Pogosto se namreč pripeti, če hočemo oblikovati nekoliko daljši stavek in si vmes premislimo.« V določenih kontekstih je uporaba rodilnika povsem samoumevna. »Nihče ne bi rekel: nimam pojem ali nisem videl Nežo. To se že sliši narobe,« pripovedujeta.

Toda piscev ali govorcev javnih besedil, ki bi morali obvladati in upoštevati slovnična pravila, taki primeri očitno ne zbodejo. »Zdelo se nama je, da če bo šlo tako naprej, bi lahko uporaba tožilnika pri zanikanju v prihodnosti postala novo slovnično pravilo. Zaimka nič oziroma ničesar se že pogosto napačno uporabljata. Ničesar se v pogovornem jeziku že sliši arhaično, afnasto, podobno kot dvojina. Vendar ni prav, da se knjižni jezik toliko prilagaja pogovornemu,« pravita dekleti, v podtonu katerih je vseskozi čutiti blažjo ironijo.

»Sprva sva se za ustanovitev skupine dogovarjali s prijateljem, ta pa je nalogo prepustil kar nama in naju postavil za administratorke,« razlaga Ana. »Administratorki,« jo smrtno resno popravi Neža. »Imava tudi skupino za ohranjanje dvojine, vendar ima manj všečkov kot skupina za ohranjanje rodilnika pri zanikanju, ker ni toliko z dvojino povezanih pisnih napak,« pojasni Neža. »Nobena ni slovenistka,« odkimata z zarotniškim nasmeškom.

Od kod potem tako goreča ljubezen do maternega jezika? »Slovenščina je poseben jezik, škoda, da ga ne bi uporabljali,« ne najde boljše razlage Ana. Sta vsaj v srednji šoli imeli dobro profesorico slovenščine? »Marala me je že, pri ocenah pa ni bila tako zelo prizanesljiva,« se spominja Neža. »Moja je bila sicer v redu, a me je motilo, da smo ves čas obravnavali književnost, nič slovnice,« svoje izkušnje posreduje Ana. Je absolventka angleščine in nemščine, študij pa namerava nadaljevati na oddelku za prevajalstvo. Neža študira violo na akademiji za glasbo. »Pogrešam jezike, zato pa se mi ljubi opravljati administratorsko delo za to skupino.«

Primerov sploh ni treba iskati

Primerov napačne uporabe tožilnika v nikalnih stavkih ne iščeta načrtno, ampak jima jih z dokaznim slikovnim gradivom na zid skupine ali v nabiralnik elektronske pošte pošiljajo drugi. Največ napak je s spletnih portalov, kjer so novice napisane na hitro, ugotavljata, ter v reklamnih sporočilih, različnih ponudbah in obvestilih. V tiskanih medijih jih je manj, a so na strani skupine kljub temu številni primeri iz pokojnega Žurnalovega brezplačnika, Dnevnika in Dela. »Prosimo, da pakirano zelenjavo ne odpirate,« so na oddelku s sadjem in zelenjavo v Mercatorju izobesili obvestilo za potrošnike. Pridelovalec čilijev Pipp je na spletni strani zapisal: »Če tekmovalec ne poje čili v času dveh minut, je diskvalificiran.« Rimske terme na svoji spletni strani, ki oglašuje velneški program, pa: »Zdravje ne odtehtajo vsi zakladi sveta.«

Napake in »napake«

Nekateri primeri se že slišijo narobe, pri drugih pa je slovenščina malo bolj zapletena. Delovi lektorji so nas namreč opozorili še na druge vrste zanikanja, kot je nestavčno zanikanje, pri katerem je tožilnik celo obvezen (Jemal je ne podkupnino, ampak darila), in na dopustno rabo tožilnika, poleg pogostejšega rodilnika, v predmetu za nedoločnikom. Simobil je, denimo, naročnikom poslal esemes z vsebino: »Pozdravljeni. Ne pozabite izkoristiti posebno ponudbo za podaljšanje naročniškega razmerja.« S tem so hoteli povedati, da naj naročniki v resnici izkoristijo to ponudbo, zato to ni tipično zanikanje, ki bi nujno zahtevalo predmet v rodilniku. Podoben primer je izjava mis Universe Slovenije Eme Jagodič na facebookovem profilu: »Vsi, ki me poznajo, vedo, da res nimam navade izražati negativizem po FB, ste mi pa posamezniki v zvezi s poplavami potegnili ----!«

Težave z rodilnikom imajo tudi politiki. »V primeru Zorana Jankovića KPK to ni storila in do postopka ni prišlo,« so navedli na spletni strani Zorana Jankovića. Mag. Dejan Židan pa je na facebooku objavil: »Podjetje je mogoče privatizirati le, če imamo jamstvo, da noben delavec ne bo izgubil delo.« Njegovo izjavo (in z njo napako) je všečkalo skoraj štiri tisoč ljudi.

Nedopustno napako so si privoščili avtorji učbenika za pripravo na maturitetni izpit slovenščine v poglavju o ločnem priredju: »Vezniki: ali – ali, bodisi – bodisi, vejico pred njimi ne pišemo.« Nekatere napačna uporaba sklona pri zanikanju zmoti tudi v besedilih skladb. »Laure ni več, odšla je drugam, iskati v tebi jo ne znam,« poje Miran Rudan, »Verjamem v islam, teroriste ne podpiram,« rapata Trkaj in Adam Velić v To je moj lajf. Siddhartin Tomi v priredbi Od višine se zvrti pa poje: »Saj že mama govorila je, da z višine se ne vidi vse.« A dekletoma se takšni spodrsljaji ne zdijo problematični, saj jih obravnavata kot izraz umetniške svobode. Bolj ju skrbijo napake v leposlovnih besedilih, ki kažejo na zmanjševanje vloge lektorjev. Nekaj se jih je znašlo tudi v prevodu Hobita.

Strastno popravljanje

Za »najhujšo napako vseh časov« sta Neža in Ana oklicali tisto iz obvestila, ki ga je pred volitvami v evropski parlament volilnim upravičencem poslala Državna volilna komisija: »Obveščamo vas, da prejeto obvestilo o volišču ni treba predložiti za uresničevanje volilne pravice, obvezno pa morate pred glasovanjem volilnemu odboru predložiti osebni dokument.« Pravilno je seveda »obvestila«. Ob objavi napake je facebookovo skupino obiskalo rekordnih 17.000 oglednikov, dobila je nekaj sto novih všečkov in sprožila razpravo, ki se je preselila na Televizijo Slovenija.

Neža, ki je pogosteje v administratorski vlogi, ob vsaki objavi napake z zvezdico označi pravilni zapis besede, »komentiranje pa prepustim ljudstvu. Na začetku sem ob vsakem sporočilu napisala še nekaj stavkov. A sem se zmotila pri postavljanju vejic, pa so mi začeli popravljati še te.« Obiskovalcev strani Neža in Ana ne poznata, po komentarjih pa vidita, da jim je blizu sarkazem. »Kakšen napiše 'on ni uporabil rodilnik', drugi pa ne prepoznajo njegovega sarkazma in napako hitijo popravljati z zvezdico,« se zahihitata.

Ko se poglobiš v svet slovničnih napak, jih vidiš povsod, prikimata. Ana si jih upa popravljati le pri prijateljih in bližnjih, saj se zaveda, da se lahko vsak hip zmoti tudi ona. Pri Neži pa je popravljanje napak preraslo v strast. Na izpitu je popravila profesorico, ker ni uporabila dvojine. Ves čas popravlja očeta, s čimer mu jemlje kredibilnost pri vzgoji mlajših nečakov. »'To pa ne delat,' jim reče, jaz pa se iz sobe oglasim: 'Tega!' Spravljam se še nad prihodnji preteklik bom bil, ampak tega je težko popraviti. Če na primer nečakinja reče: 'Danes bom bila pa v roza oblečena,' sploh ne ve, kaj ji hočem povedati, ko rečem: 'bom'. Razvila sem tudi obrambni mehanizem, da če me kdo hoče spraviti iz tira, začnem popravljati njegove slovnične napake.«

Razgibane vejice

Obiskovalci skupine so administratorkama predlagali ustanovitev drugih skupin za odpravljanje najpogostejših napak slovenščine. Med predlogi so se znašle skupine za pravilno uporabo glagola biti v prihodnjiku, ženske dvojine, predlogov h, k, s in z, orodnika množine samostalnika otrok in sklanjanja samostalnikov srednjega spola v dvojini. Vendar na facebooku nista osamljeni v prizadevanju za pravilno uporabo slovenščine.

Skupina Razgibane vejice, ki jo administrira lektorica Renata Hari, se poleg beleženja napačno postavljenih vejic ukvarja z drugimi jezikovnimi napakami, komentira slovensko jezikovno politiko in ponuja jezikovno prvo pomoč. Skupnost Jezikovalci ponuja uporabne vsebine za študente prevajalstva, prevajalce, tolmače in »vse navdušence nad jeziki«, skupnost Pazi na jezik pa slovnične napake od tu in tam pospremi s humornimi komentarji: »Lačni?« zapiše pod fotografijo pekarne, ki se pri vhodu hvali z napisom: »Ves dan vam nudimo sveže pekarske izdelke: kruh, pecivo, burek, pizza.«