TEDxLjubljana tokrat v znamenju mladih

Brezplačno vstopnico za 8. TEDxLjubljana, ki bo 20. novembra, si lahko na spletu zagotovite v nedeljo zvečer.

Objavljeno
02. november 2011 10.04
Posodobljeno
04. november 2011 17.00
Jerneja Grmadnik, Delo.si
Jerneja Grmadnik, Delo.si

TED, okrajšava za besede Technology (tehnologija), Entertainment (zabava) in Design (oblikovanje), je znamka konferenc oziroma predavanj, ki v Ameriki obstaja že od leta 1984. Veliko priljubljenost so konference, na katerih lahko predava tako rekoč vsakdo, ki ima kaj zanimivega za povedati, dosegle po letu 2006, ko so se posnetki predavanj preselili na splet in postali dostopni širšemu občinstvu.

Pri TED-u so pred leti ugotovili, da bi lahko njihov "know-how" - znanje organizacije konferenc - ponudili navdušencem po svetu in rodila se je podznamka TEDx, ki je slovensko različico dobila leta 2009 v organizaciji skupine mladih, med katerimi so bili Martina Mršnik, Miha Pelko in Rok Mihevc.

»Dvajsetega novembra bo potekal že 8. dogodek TEDxLjubljana, ki ga tokrat posvečamo mladim, čeprav je bistvo TEDx predavanj to, da nimajo omejenih tematik, ampak nas zanimajo najrazličnejše zgodbe iz različnih strokovnih in nestrokovnih področij,« pove Matej Potočan, eden od organizatorjev, ki delajo popolnoma prostovoljno.

In kako izbirajo govorce? »Na spletni strani zbiramo ideje in polnimo bazo predlogov, iz katere nato črpamo govorce. Ker je TEDx neprofitne narave, komercialne vsebine vedno izločimo. TEDx ni zgolj predavanje, je tudi šov idej, na katerem je treba poslušalce navdušiti, da se jih ideje primejo, da jih širijo naprej. Z govorci imamo tudi dve generalki, na kateri jih poskušamo pripraviti na tak nastop. Novembra se bo predstavilo 10 mladih, ki bodo imeli na voljo 10 minut,« razloži Matej PotočanVstopnice za dogodke vsakokorat podelijo preko spletne strani TEDx Ljubljana. Zanimanje je veliko, saj karte poidejo po le nekaj minutah. »Prijave vedno odpremo na določen datum in uro, tokrat bo to 6. november ob 20 uri. Na voljo je okoli 250 kart, dobili pa jih bodo tisti, ki bodo imeli hitre prste in bodo pravočasno na naši spletni strani,« še doda Matej Potočan.

Osrednji dogodek TEDxYouth@Ljubljana - za tiste, ki si bodo zagotovili vstopnice - pa bo 20. novembra v dvorani Španskih borcev ob 16. uri.