Tekstanje med vožnjo ubija

Ste vedeli, da je pisanje in branje sporočil med vožnjo še bolj usodno kot sta alkohol in hitrost.

Objavljeno
19. marec 2014 07.17
Posodobljeno
20. marec 2014 08.00
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Se zavedate, da je ravno pisanje sporočil med vožnjo najbolj nevarno za vas in za ostale udeležence v prometu? Pisanje sporočil po telefonu pomeni, da svoj pogled preusmerite s prometa na majhen zaslon. Čeprav gre za nekaj sekund, lahko odsotnost pozornosti povzroči neizbrisne tragedije.

Natančne statistike števila prometnih nesreč v korelaciji z uporabo mobilnega telefona v Sloveniji nimamo. Policija je v letu 2013 ugotovila 19.363 kršitev v povezavi z nedovoljeno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Miha Škerget in Gregor Ahman sta oblikovala spletno stran zakajpane.org, ki opozarja na nevarnost tekstanja med vožnjo. Da bi prikazala nespametnost tega početja sta pripravila tudi serijo video posnetkov.

Prometne nesreče, ki se končajo s smrtjo ali težkimi poškodbami so najokrutnejša posledica uporabe nove tehnologije med vožnjo. Pobudnika ozaveščanja pri nas pa sta se dotaknila še druge pomembne plati pisanja in branja sporočil - medsebojnega odtujevanja.

»Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ«

Tudi Javna agencija RS za varnost prometa navaja različne raziskave in analize kako zelo nevarna je uporab mobilnega telefona med vožnjo in na kaj vse vpliva. Akciji Sveta za preventivo za varnost v cestnem prometu.»Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ« ima jasno sporočilo voznikom. Naloga policije je izvajanje nadzora nad udeleženci, ki uporabljajo mobilne telefone med vožnjo.

Kakšne so ugotovitve?

Kanadska policija je ugotovila, da je več prometnih nesreč povezanih z nepravilnim početjem med vožnjo (na primer pisanje sporočil po telefonu) kot s prehitro vožnjo pod vplivom alkohola. Kar potrjujejo tudi ameriške avtomobilske raziskave  - pisanje in branje sporočil med vožnjo je lahko še bolj nevarno od ostalih stanj in dejanj, ki vplivajo varno vožnjo.

Lahko počaka!

V ZDA voznike in voznice pozivajo k zavezi, da med vožnjo ne bodo pisali ali brali sporočil na telefonu s sloganom »Lahko počaka.« Udeležence v prometu na zavezo opominjajo tudi z nalepkami, ki jih vozniki prilepijo na avtomobil.

Filmski ustvarjalci pa na nevarnost in pogosto tudi absurnost pisanja sporočil med vožnjo, opozarjajo s pretresljivimi kratkimi video zapisi. Eden med njimi opozarja: »Naj ne bo telefonsko sporočilo vaše zadnje.«

Neskončno trpljenje - vse zaradi telefona

Nemški režiser Werner Herzog je posnel kratki film From One Second To The Next (2013) z izpovedmi povzročiteljev nesreč, ki so med vožnjo brali ali pisali sporočila po telefonu. Film prikazuje tudi trpljenje družin, ki so izgubile svoje najdražje ali pa negujejo hudo poškodovane otroke ali svojce.

Kakšna bo vaša odločitev?

Policija navaja, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo pomembno vpliva na prometno varnost vseh udeležencev. Če telefonirate, medtem ko vozite, slabše zaznavate  okolico in dogajanja v prometu, počasneje se odzivate na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč, tudi tistih najhujših.

Tudi uporabo slušalk med vožnjo lahko primerjamo z uporabo mobilnega telefona med vožnjo saj gre v obeh primerih za moteč dejavnik, ki zmanjšuje slušno zaznavanje in odvračanje pozornosti v prometu.

Kaj glede tega določa zakonodaja?

Uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila prepoveduje določba 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2, Uradni list RS 82/13) .

Navedeni člen med drugim določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon
itd.). Ne glede na navedeno pa sme voznik, razen kandidat za voznika, ki ga učitelj vožnje uči vožnje motornega vozila, kandidat za voznika, ki vozi osebni avtomobil, v spremstvu spremljevalca, učitelj vožnje ter
spremljevalec, med vožnjo telefonirati, vendar le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje.