V oktobrski Oniplus o sektah

Slovenci so nam razkrili svoje izkušnje s Hare Krišno, »Happy happy« sekto, satanizmom, ...

Objavljeno
27. september 2013 14.18
Onaplus
Onaplus

Kakšen je profil oseb, ki ponavadi postanejo vodje sekt in kakšne osebnosti jim goreče sledijo, smo se pogovarjali s priznanim psihiatrom, predstojnikom Centra za mentalno zdravje Psihiatrične klinike v Ljubljani dr. Gorazdom V. Mravljetom. »Na vprašanje, kaj žene ljudi, da se pridružujejo religijskim organizacijam, je zelo veliko odgovorov,« pa je za oktobrsko izdajo Oneplus povedal dr. Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti.

Svoje zgodbe pa so nam zaupali Miro Žitko, nekoč član Sai centra, Ana, mati treh otrok, ki je nasedla sladkim obljubam in obubožala, Aristid Havliček - Tili, škof svobodne katoliške cerkve, nekdanja članica Hare Krišne Teja Pribac, nekdanji rozenkrojcer Miran Zupančič in nekdanji satanist Davorin Lenko.

Lenko je satanizem spoznal v najstniških letih prek black metala. Pravi, da je z njim kanaliziral veliko negativnih energij, ki pa se niso pretvorile v pozitivne, ampak v še večjo negativno energijo. Mu je pa v najstniških letih dal občutek individualnosti in upornosti.

Še niste slišali za rezenkrojcerje? Miro Zupančič se jim je pridružil pred 20 leti, a že po nekaj mesecih spoznal, da to ni zanj. So pozitivni, a imajo zelo stroga življenjska pravila, so vegetarijanci, prepovedani so kajenje in pitje, gledanje televizije. Močni so predvsem v Nemčiji in na Nizozemskem. Sicer pa ima Zupančič več kot 30 let prakse delovanja na različnih področjih duhovnosti. Za Onoplus je odkrito spregovoril o svojih izkušnjah s sektami, čeprav o nekaterih imenih ni želel (ali si upal) javno spregovoriti.

Še pomnite sekto »Happy happy«, ki je pred časom razburkala slovensko javnost? Del nje je bila Ana, ki je nasedla sladkim obljubam in obubožala. Zapustil jo je mož, imela je poporodno depresijo, vse je šlo narobe. Bila je povsem na tleh, zato je iskala nekaj kar bi ji pomagalo. Letni trening, ki bi Ani pomagal očistiti negativno energije je stal 24.000 evrov. Izpovedala se je, ker ne želi, da bi še kdo tako lahkomiselno zabredel.

Anđa Marić, glasbenica, publicistka in mama, je spregovorila o svojem boju za sina. Po ločitvi od fotografa Primoža Dolničarja njen sin teden dni živi pri njej in teden dni pri očetu, zdaj pa bo zahtevala popolno skrbništvo. Slovenskim odvetnikom ne zaupa več. Kot pravi, bi lahko bila večina pisarn velikih odvetnikov, ki jih je obiskala, za kuliso v filmu Hudičev odvetnik. V eni je videla celo pohabljenega Jezusa, ukradenega iz ene od cerkva. Za dva meseca obrambe pa je odvetniku iz te pisarne zahteval 3600 evrov. Brez računa. Zdaj se bo zastopala sama, v tem trenutku pa najbolj želi sinovega spoštovanja. In noče, da se Gašper, ki je danes star 10 let, razvije v najstnika, jeznega na vse.

Pogovarjali smo se tudi z legendarno hrvaško glasbenico Josipo Lisac. Zagotovo niste vedeli, da ima rada zimo in mraz. Da jutro ni njen del dneva, niti ni nočna ptica. Da je oseba s povsem svojim ritmom, ki vedno, ko vstane telovadi. In vedno se toplo obleče.