V oktobrski Oniplus odkrivamo tabuje

Kaj je tisto, o čemer se v Sloveniji javno ne govori, o čemer se samo šepeta, ugiba in natolcuje?

Objavljeno
01. oktober 2012 14.27
Onaplus
Onaplus
V Oniplus, ki vas od danes čaka na prodajnih policah, odkrivamo tabuje v Sloveniji. Kaj je tisto, o čemer se javno ne govori, o čemer se samo šepeta, ugiba in natolcuje? Objavljamo izpovedi »zaznamovanih« Slovenk - izbrisane, žene homoseksualca, posiljene, zapornice, brezdomke in ženske, ki v vasi živi sama.

Mirjani je referent pred desetimi leti, ko je želela oddati vlogo za otroški dodatek, pred njenimi očmi uničil osebno izkaznico.

Nada živi v zakonu brez ljubezni, že leta živi z moškim, ki ljubi moške, a se o svoji bolečini ne more odkrito pogovarjati.

Katarina je bila pri 19. letih brutalno posiljena. Danes, 20 let pozneje, govori o svoji bolečini. Je pogumna ženska, ki stoji pokonci, tudi ko se ji šibijo noge.

Angelca, klena osemdesetletnica, živi skromno in bolj kot ne samotno, skoraj puščavniško. Poročila se ni, v službo ni hodila, živi v hiši, do kamor električno in vodovodno omrežje ne sežeta.

Veronika je šla skozi pekel v zaporu na Igu, kjer prestaja kazen, pa je končno našla notranji mir.

Biba nima staršev, nima nikogar. Kot dojenčico so jo našli v smeteh. Je brezdomka, ki si najbolj želi čisto preproste sobice, tudi če je na tleh le jogi, najbolj pa pogreša ljubezen.

Pogovarjali smo se z uspešno avstralsko režiserko in producentko Phoebe Hart, dvospolnico, ki se je rodila kot moški in ženska. Pri sedemnajstih so ji vzeli testise, o svoji spolni identiteti pa govori odrto in odločno. Posnela je avtobiografski dokumentarec Orhideje - Moja interseksualna pustolovščina, za katerega je prejela številne mednarodne nagrade.