V septembrski Oniplus o nevarnih razmerjih

Svobodni zakon, ljubezenski trikotniki on-on-ona ali ona-on-ona, ena poroka in dve ločitvi ... resnične zgodbe resničnih ljudi.

Objavljeno
02. september 2013 14.39
Onaplus
Onaplus

Poletje in večina dopustov je mimo in na prodajne police se danes vrača Onaplus, najbolj brana edicija v državi. V jesen vstopamo z zgodbami o ljubezni, o temnejši plati tega prelepega in kompleksnega čustva, ki je lahko vir sreče, lahko pa tudi zamegli razum. Da je »ljubezen slepa« slišimo na vsakem koraku, kako zelo je lahko slepa, pa so spregovorili žena alkoholika, ljubimec poročenega moškega, ženska, ki se je od istega moškega ločila kar dvakrat in ženska, ki živi v svobodnem zakonu.

Radmila Novak Ciuha je slednja. Pravi, da je njena dolžnost, da je srečna, v njenem zakonu pa da ne obstajajo meje, saj sama meja ne priznava. Življenje je posvetila umetnosti svojega moža, priznanega slikarja Jožeta Ciuhe, ki jo je gradila kot njegov mecen. Dolgo ga je pripravljala, da je sprejel njeno svobodo, kasneje pa jo je v njej še prehitel. A Radmila Novak Ciuha pravi, da čustvene posedovalnosti ne pozna in poudarja, da ima vsak človek vso pravico, da ga nihče ne poseduje.

Za tokratno izdajo Oneplus je spregovorila ženska, poimenovali smo jo Tara, ki se je zaljubila v poročenega sodelavca. Vedno so jo privlačile nedosegljive stvari in ljudje. Ko je izvedela, da se ločuje, se je odločila, da poskusi. Sledil je prvi zmenek, ob očarljivem, premožnem in visokoizobraženem moškem so se ji šibila kolena in tudi, ko ji je povedal, da kljub težavam v zakonu žene in otrok ne bo zapustil, je upala dalje. Do bridkega konca.

Tudi 36-letni dekorater se je zaljubil v poročenega moškega. Po letu in osmih mesecih je razmerje prekinil, kljub temu, da mu je ljubimec obljubljal, da se bo ločil. Ko je nekoč med igro opazoval družino med igro, je spoznal, da ni hotel biti več v svoji vlogi, a pravi, da se zveze s poročenimi moškimi dogajajo »celo veliko pogosteje, kot si ljudje mislijo«.

Za septembrsko Onoplus pa je spregovorila tudi Ljerka Bizilj, novinarsko ime, ki prikliče znani obraz. Nedavno so jo bili mediji polni, ko jih je po izreku sodbe v zadevi Patria »napela« Janezu Janši. Gledalci so ostali brez besed, Janša tudi. S tem pogovorom si je pridobila nekaj novih privržencev in tudi sovražnikov, a meni, da si pri svojih letih lahko privošči več kot kdo, ki jih ima 25, poudarja pa, da žaljiva ne želi biti in tudi ni. »Odprta sem, rečem marsikaj, celo preveč, a pričakujem enako. Življenje je prekratko, da bi brala med vrsticami. Nekateri so to težko sprejeli, tisti, ki so se navadili, pa vedo tudi, da me dober argument vedno prepriča,« je med drugim zaupala naši novinarki.

Pogovarjali smo se še s Pio Zemljič in Markom Mandićem, ki v Mini teatru nastopata v predstavi Zapiranje ljubezni. Pogovor z njima je kot gledališka predstava, ko se od poslušanja kar spotiš, dvigujejo se ti kocine po rokah in domov odideš plavajoč.

Pa s pravnukinjo vizionarke Luise Spagnoli, ki velja za mamo svetovno znanih italijanskih čokoladnih bonbonov - poljubčkov. Nicoletta Spagnoli, predsednica podjetja Luisa Spagnoli, menedžerka in oblikovalka, nam je zaupala kako ji kljub gospodarski krizi uspeva ohranjati uspešni družinski posel in zahtevnim kupcem višjega cenovnega razreda vedno znova ponuditi kaj novega.

Objavljamo še zmagovalno zgodbo Oninega literarnega natečaja, ki je potekal od 5. marca do 22. aprila letos. V uredništvo je prispelo 193 zgodb, žirija pa je izbrala deset največjih, najbolj navdihujočih in najpretresljivejših, zadnjo besedo pa ste imeli bralke in bralci, ki ste s poslanimi glasovnicami izbrali zmagovalko.