Vikend: Misija ali Kmetija?

Preteklo nedeljo sta TVS in POP TV vstopili v boj za gledalce. Ocenili smo Misijo Evrovizija
 in Kmetija išče lastnika.

Objavljeno
06. oktober 2011 12.59
Posodobljeno
07. oktober 2011 03.45
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

Najbolj gledan termin v tednu je dolgo časa sameval, zdaj pa se je začelo zares. TVS se v nedeljsko bitko podaja z novo različico iskanja talentov in voditeljem, ki smo ga vsi že nestrpno pričakovali, POP TV pa s preverjenim receptom prepiranja o kmečkih opravilih, tokrat z voditeljico, ki je bolj domača v informativnem kakor razvedrilnem programu. Prvo nedeljo je pri gledanosti slavila Kmetija, mi pa ocenjujemo obe oddaji in napovedujemo, kaj se bo dogajalo v prihodnje.

 

GLEDANOST

Misija Evrovizija
Oddajo, ki je bila na sporedu v nedeljo, 2. oktobra, je spremljalo povprečno 6,1 % ali 112.600 gledalcev, starih nad 10 let, oz. 13-odstotni delež gledalcev televizije v času oddaje.
(Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 10 let)

Kmetija išče lastnika
V povprečju je oddaja, ki je bila na sporedu v nedeljo, 2. oktobra, dosegla 18,5 % rating in 48 % delež gledalcev.
(Vir: AGB Nielsen Media Research, 18–49 let, 2. 10. 2011)
Ker v Sloveniji populacija od 18 do 49 let, ki jo Pro Plus zajema v raziskave, šteje 944.790 ljudi, si je prvo Kmetijo po naših izračunih ogledalo malo manj kot 174.800 ljudi iz te starostne skupine.

VODITELJ/-ICA

Misija Evrovizija
Pričakovali smo Klemna z lanske Eme in dobili Klemna z lanske Eme. Morda le nismo vedeli, da bo imel tudi isto obleko. Kot prejšnjič je bil boljši pevec kakor voditelj, upoštevati je treba tudi, da je imel zdaj vse poletje čas, da pripravi program, tedenski tempo pa bo pokazal, koliko šal ima v rokavu.

Kmetija išče lastnika
Lili je videti odlično, to je nedvomno. A kljub televizijski kilometrini je bilo v njenem glasu zaznati tremo. Predvsem pa je zmotilo premalo spontanosti. A verjetno se bo po nekaj nedeljah sprostila in pokazala tudi bolj zabavno plat.

 

SODNIKI/ŽIRIJA

Misija Evrovizija
Če smo mislili, da bo Jonas najbolj strog sodnik, smo se zmotili, ker je naravnost preveč prizanesljiv. Darja in Tina imata pogosto enake komentarje. In Raay … on je pač glavni v tej sodniški štirici, to je jasno v vsakem kadru, nismo pa prepričani, da je to ravno tisto, kar bi si želeli.

Kmetija išče lastnika
Angelca Likovič v žiriji resničnostnega šova na POP TV? Ne verjamemo! Gospe, ki ne zamudi nobene priložnosti, da bi poučila o morali in pokazala svoje noge, delata družbo še Činč in Lara Jankovič, vsi trije pa sestavljajo žirijo, ki bo, upamo, neposredna, a ne žaljiva.

 

TEKMOVALCI

Misija Evrovizija
Da na TVS ne bo kvazikontroverznih nastopajočih, je bilo jasno. Zato sta kakšen malo poseben stajling in netočen Tainted Love najverjetneje največji eksces, kar jih gre pričakovati. A po svoje je prav lepo, da se lahko spočijemo od napihovanja sentimentalnih zgodb, ki smo ga vajeni pri podobnih šovih.

Kmetija išče lastnika
Po Kmetiji slavnih, v kateri so bili tekmovalci vse prej kot primerni za na kmetijo, smo zdaj, ko nagrada ni več denar, ampak kmetija, pričakovali tekmovalce, ki bodo motivirani, zavzeti in pripravljeni na kmečko življenje. To tudi so, a so si tudi zelo različni, in kot kaže, kar konfliktni. Zato jim gotovo ne bo dolgčas …

 

ISKRICA PRVE ODDAJE

Misija Evrovizija
Klemen Slakonja kot Bono iz U2. Nastop je na spletni strani objavil celo hrvaški Jutranji list.

Kmetija išče lastnika
Razen redkih ekscentričnih domislic tekmovalcev – tu mislimo na vijolično avro in monterja radiatorjev, ki stranke prepričuje, naj raje vgradijo krušno peč – prave iskrice v prvi oddaji ni bilo.


POTENCIAL

Misija Evrovizija
Prva Misija je bila gotovo bolj zanimiva od prve Kmetije. Ker je nekaj novega, ker je bila bolj dinamična in ker nas je zanimalo, ali si je Jonas obril brado. A zdaj smo videli in verjetno bodo vse naslednje oddaje podobne, prav tako smo razvijanje talentov, njihove preobrazbe in bolj ali manj uspešno upoštevanje sodniških nasvetov videli že kje drugje. Zato se bodo morali na TVS zelo potruditi, da bodo pred ekrani ohranili gledalce, ki so iskali nadomestilo za Spet doma.


Kmetija išče lastnika
Kmetija se je začela manj dinamično in povsem po pričakovanjih. A takšni resničnostni šovi niso zares zanimivi, dokler gledalci ne spoznajo tekmovalcev. In tu jih bodo imeli priložnost spoznavati vsak večer, preden bo v nedeljo sledilo najbolj napeto dejanje v tednu. Bolj ko se bodo med tednom prepirali vegani in mesojedci, več bo zanimanja za nedeljsko oddajo. Zanemariti pa ne gre niti, da so bile gledane in uspešne že vse dosedanje različice Kmetije. Zato predvidevamo, da prva nedelja tudi ni zadnja nedelja, ko je Kmetija premagala Misijo.