Za miss sveta okronana filipinska predstavnica

Izbor so po tednih protestov islamistov spremljali poostreni varnostni ukrepi.

Objavljeno
28. september 2013 19.08
Indonesia Miss World
S. M., Delo.si/STA
S. M., Delo.si/STA

Filipinska predstavnica je bila v današnjem bleščečem zaključku izbora na indonezijskem otoku Bali okronana za novo miss sveta, piše STA.

Megan Young je v finalu premagala pet ostalih finalistk. Izbor so po tednih protestov islamistov spremljali poostreni varnostni ukrepi.

23-letna študentka, ki je že nekaj časa veljala za favoritko, se je sodnikom zahvalila, da so jo izbrali, in napovedala, da bo »najboljša miss sveta doslej«. Obljubila je, da bo v vsem, kar bo počela, zvesta sama sebi.

Krono je rjavolaski na glavo položila njena predhodnica, Kitajka Yu Wenxia.

Na drugem in tretjem mestu sta pristali predstavnica Francije in miss Gane, obe bodoči zdravnici. Poleg trojice se je v finale uspelo uvrstiti še predstavnicam Španije, Gibraltarja in Brazilije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Slovenske barve je na tekmovanju zastopala Maja Cotič.

Odločitev, da bo tekmovanje potekalo v muslimanski Indoneziji, je sicer naletelo na jezne odzive tamkajšnjih islamistov. Prizorišče dogajanje v kraju Nusa Dua na jugu Balija je tako varovala močno oborožena policija.

Tisoči islamistov so v zadnjih tednih po vsej državi uprizarjali proteste proti tekmovanju, radikalna skupina Fronta islamskih braniteljev pa jih je napovedala tudi za danes. Na koncu protestov ni bilo, skupina pa je nasprotovanje izrazila zgolj z množično molitvijo v mošeji pri Džakarti, francosko tiskovno agencijo AFP povzema STA.