Zakaj umira vse več nosorogov

Lovci na nosoroge za kilogram rogov lahko na črnem trgu dobijo tudi 60.000 evrov.

Objavljeno
17. november 2011 16.41
Posodobljeno
17. november 2011 17.00
Maja Prijatelj, Generacija D
Maja Prijatelj, Generacija D

Predstavniki Svetovnega sklada za naravo so konec oktobra naznanili, da je bil v Vietnamu ubit zadnji javanski nosorog. Na začetku novembra je Mednarodno združenje za ohranitev narave potrdilo tudi izumrtje črnega nosoroga v zahodni Afriki. Obe smrti so najverjetneje zakrivili nezakoniti lovci, saj sta bila najdena nosoroga ustreljena in z odstranjenimi rogovi.

Število nosorogov se zadnjih pet let zaradi prizadevanj naravovarstvenikov sicer povečuje, a se je razpasel tudi krivolov nanje. Zgolj v Južni Afriki, kjer prebiva največ (20.696) nosorogov, jih je bilo v zadnjih desetih mesecih ubitih 341, kar je več od števila vseh ubitih nosorogov v lanskem letu.

Lovce na nosoroge, med katerimi je vse več članov organiziranih kriminalnih skupin iz Azije, žene želja po denarju; za kilogram rogov lahko na črnem trgu dobijo tudi 60.000 evrov. Po tradicionalni azijski medicini namreč prah iz zmletih rogov zdravi številne bolezni, tudi raka. Rogove uporabljajo tudi za nožnice, ki so sestavni del obredne moške noše.

Čeprav so južnoafriške oblasti v zadnjih dveh letih prijele in na dolge zaporne kazni obsodile skoraj dvesto nezakonitih lovcev in preprodajalcev, jim krivolova in nezakonite trgovine ni uspelo bistveno zmanjšati. Lovci so namreč vse bolje opremljeni: uporabljajo helikopterje, očala za nočno opazovanje in velikokalibrske puške. Nosoroge pobijajo nadvse barbarsko; rogove jim odstranijo z motorno žago in jih pustijo izkrvaveti.

Nekateri lastniki zasebnih rezervatov zato v obrambi pred krivolovci nosorogom sami odstranjujejo rogove. Južnoafriška vlada pa je naročila študijo, ali bi uzakonitev lova na nosoroge zmanjšala nedovoljen lov, a so njeno potezo že vnaprej kritizirale organizacije za zaščito živali. Za pozitivno spremembo pa so poskrbeli v Veliki Britaniji – vodili bodo mednarodno kampanjo za razbitje mitov o zdravilni moči prahu iz nosorogovih rogov.

*

Ali veste, da ...

• je pred 150 leti v afriški savani živelo več kot milijon črnih in belih nosorogov; Evropski kolonizatorji so do konca 19. stoletja na rob izumrtja pripeljali populacijo belega nosoroga, njegovega črnega sorodnika pa so skorajda iztrebili med letoma 1970 in 1980.

• je ob zadnjem štetju v Afriki živelo 20.990 nosorogov, v Aziji pa 50 javanskih, 200 sumatranskih in 2913 indijskih.

• da obstaja pet vrst nosorogov.

• imajo nosorogi imajo pogosto na hrbtu veliko belo čapljo, ki se hrani z njihovimi zajedavci.