»Zamrznjeni Dumbo« prišel na svet

Mladiček afriškega slona, rojen v dunajskem živalskem vrtu, je bil spočet s postopkom umetne oploditve.

Objavljeno
06. september 2013 13.31
N. Ž., Panorama /Compress
N. Ž., Panorama /Compress

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn se je po 645 dneh brejosti samice Tonge pred kratkim skotil slonček, kar je prvi primer slonjega mladička na svetu, ki je bil uspešno spočet z umetno oploditvijo z zamrznjenim semenom slona iz divjine, poroča agencija Compress.

Za 28-letno Tongo, ki na Dunaju živi že od leta 1998, je to drugi mladiček. Nekaj dni stara samička s previdnimi koraki že sledi svoji mami in desetletni sestri Mongu ter vsake pol ure sesa mleko. Da se bodo lahko v miru navadile druga na drugo, bo družina še nekaj dni skrita pred očmi obiskovalcev. Medtem bo po spletu potekala izbira slončkovega imena.

Za živalski vrt Schönbrunn je to četrti mladiček afriškega slona, zaradi umetne oploditve pa je še posebna senzacija. »To je prvi slonji mladiček, ki je bil spočet s povsem novo tehniko. Njegov oče je samec iz divjine, in sicer iz južnoafriškega rezervata Phinda Private Game Reserve,« je povedala direktorica dunajskega živalskega vrta Dagmar Schratter. Da so veterinarji lahko pridobili seme samca, so ga morali najprej uspavati, nato so mu z električnim spodbujanjem odvzeli vzorec.

Z uporabo zamrznjenega semena se živalski vrtovi izognejo logističnim težavam in visokim stroškom, saj ga lahko hranijo dlje in uporabijo ob najprimernejšem času. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, zmanjšana pa je tudi genetska raznovrstnost.

V operaciji Zamrznjeni Dumbo, kot so postopek oploditve šaljivo poimenovali, so poleg dunajskega sodelovali še živalski vrtovi iz Berlina, Beauvala in Pittsburgha. Umetna oploditev slonov s svežim semenom sicer poteka že od leta 1998 in je bila prvič uspešna leto pozneje prav na Dunaju.

Doslej sta bila znana samo dva primera oploditve z zamrznjenim semenom, vendar se živi mladiči niso skotili. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.