Zdaj so na antidepresivih še psi

Če pes laja zaradi premalo pozornosti in sprehodov - jim skrbniki ponudijo kar pasji antidepresiv.

Objavljeno
07. oktober 2013 12.51
Pets Saving Old Pets
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

V zadnjih desetih letih se je pojavil trend predpisovanja antidepresivov, ki so namenjeni ljudjem - Xanax in Prozac, ki jih veterinarji namenijo psom.

Glavni vzrok za takšno početje je seveda pomankanje časa za pse, ki morajo pogosto živeti utesnjeno in brez ustreznega gibanja.

Andrea Arden, strokovnjakinja za pse, meni, da takšno početje ni najbolj priporočljivo, saj psi potrebujejo le pozornost in čas v naravi, ne pa tablet.

Že za ljudi so snovi, ki vplivajo na razpoloženje, dovoljenje le pod strogim nadzorom in zaželeno je, da jemanje tovrstnih zdravil omejeno na kritično obdobje, ki se nato nadaljujeje z dolgotrajnejšo psihoterapijo.

Sprava med psom in človekom v obliki farmacije

Ameriška (zdaj še skorajda zloglasna) administracija Food and Drug Admninstration (FDA) je namreč odobrila tablete podobne prozacu za pse. Z okusom, ki ustrezajo psom in žvečljive. Poimenovanje pasjih antidepresivov je pomenjivo - Reconcile, torej sprava. Tablete naj bi bile namenjene »problematičnim« psom.

Spletna stran, ki ponuja tablete za spremembo vedenja psov, obiskovalca sprašuje:

»Se je vedenje vašega psa v zadnjem času spremenilo?«

»Ali pes laja in se sosedje pritožujejo? Vam je raztrgal kavč?«

In najbolj presunljivo vprašanje:» Ali skoči na vas, ko pridete iz službe? Ali morate po napornem dnevu v službi  čistiti za psom?«

Po mnenju farmacevtskega podjetja je takšen pes potencialni kandidat za pasji antidepresiv, ki vpliva na razpoloženje.

Mar ni navedeno zgolj običajno vedenje psa? Po mnenju farmacevtskega podjetja očitno ne, šlo naj bi za »medicinsko stanje«, ki so mu našli tudi ustrezno ime - ločitvena anksioznost.

Morda je to samo naključno povezano z bilijonom dolarjev dobička, ki ga na račun udomačenih živali dobi znano farmacevtsko podjetje, ki si obeta s tovrstnimi produkti zaslužke še povečati.