Ženske in moški doslej enakopravni pri nasledstvu za britansko krono

Doslej je imel prednost prvi sin, sedaj bo to najstarejši otrok.  Sprememba bo začela veljati že pri princu Williamu.

Objavljeno
28. oktober 2011 15.37
Posodobljeno
28. oktober 2011 15.37
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Perth - Države Commonwealtha so na današnjem vrhu v avstralskem Perthu soglasno sprejele zgodovinsko spremembo pravil glede nasledstva za britansko krono. Po novem bodo tako sinovi in hčere kateregakoli bodočega britanskega monarha imeli enake pravice do nasledstva, medtem ko je imel doslej prednost prvi sin.

Britanski premier David Cameron je današnji dogovor označil za »zgodovinski trenutek« za britansko monarhijo. Spremembe, ki jih mora sedaj uradno potrditi še vsaka od 16 držav članic Commonwealtha, bodo odpravile pravila, »ki nimajo več nikakršnega smisla«, je na novinarski konferenci v Perthu dejal britanski premier.

Medtem ko je doslej veljalo, da se v vrsto za prestol najprej postavi prvi sin, četudi bi imel starejšo sestro, bo vrstni red nasledstva odslej določal zgolj vrstni red po rojstvu. Pravilo bo že veljalo za princa Williama in njegovo soprogo Catherine. »Če bi vojvoda in vojvodinja Cambriška imela hčerko, bi ta deklica nekega dne postala naša kraljica,« je pojasnil Cameron.

Voditelji držav Commonwealtha so danes odpravili še eno sporno določilo pravil nasledstva, in sicer prepoved poroke prestolonaslednika oz. monarha s katolikom, ki sega v leto 1701. Cameron je menil, da med drugim ni pošteno, da se prestolonasledniku prepoveduje poroko s katolikom, dovoljuje pa poroko z nekom druge vere. Po drugi strani pa bo moral kralj ali kraljica še vedno ostati anglikanske vere, saj je britanski monarh hkrati tudi poglavar Anglikanske cerkve, je poudaril Cameron.

Spremembe pravil nasledstva so sicer že dolgo predmet razprave, a so bile britanske oblasti doslej zadržane glede konkretnih korakov na tem področju, med drugim zaradi zapletenega postopka, saj so spremembe zakonodaje potrebne v vseh državah članicah Commonwealtha.

Vprašanje je bistveno pridobilo na aktualnosti z letošnjo poroko drugega v vrsti za britansko krono, princa Williama. Namestnik britanskega premiera Nick Clegg, ki je v vladi odgovoren za ustavne reforme, je tako že ob aprilski poroki sporočil, da potekajo pogovori z državami Commonwealtha.