Ko žival poje banano ... postane superjunak in rešuje ljudi

Brez njihove pogumne in nesebične pomoči se mnogo ljudi ne bi rešilo.

Objavljeno
04. oktober 2012 16.03
Posodobljeno
04. oktober 2012 18.00
podlogar_egipt
E.D., Delo.si
E.D., Delo.si

Vsakemu, ki živi z domačimi ljubljenčki ali pa je pogosto v stiku z živalmi, je znana njihova brezpogojna zavezanost lastniku. Na obraz nam pogosto prikličejo nasmešek in zato tako radi preživljamo čas v njihovi družbi.

Danes se spominjamo tudi svetega Frančiška Asiškega, ki je zaščitnik živali in okolja. Zato izpostavljamo le nekaj zgodb, v katerih živali nastopijo kot heroji, ki rešujejo človeška življenja.

Danes jih delimo z vami.

Gorilja samica Binti rešila in skrbela za triletnega dečka

Triletni deček je v živalskem vrtu Brookfield (v zvezni državi Illinois) omahnil 24 metrov globoko, neposredno v prostor, kjer so prebivale gorile.

Skrb zanj je pokazala sedemletna gorilja samica Binti. Dečka je vzela v varno zavetje svojega naročja, ga zibala, odnesla pred vrata in tam nežno odložila. Tako je olajšala reševanje oskrbnikom živalskega vrta.

Dečka so prepeljali v bolnišnico, kjer je po poškodbah hitro okreval.

Pasji mladiček Pinki najverjetneje rešil svojega gospodarja pred smrtjo

Pregovor, da je pes človekov najboljši prijatelj, se je tudi v naslednjem primeru potrdil v praksi. Komaj osemnajst tednov star mladiček Pinki je pritegnil pozornost čebel, ki so mu na mladem telesu pustile štirideset pikov.

Tako je sicer najverjetneje rešil svojega gospodarja, devetletnega Richija Bragga, ki trpi zaradi nepravilnega strnjevanja krvi. Če bi popikale njega, bi potreboval nujno zdravniško pomoč.

Levi so deklico rešili deklico pred nasilneži

Po poročanju časnika The Guardian je leta 2005 sedem moških v Etiopiji ugrabilo deklico in jo pretepalo en teden. Trije levi pa so moške pregnali. Nato so stali ob deklici in jo varovali, dokler je ni našla policija.

The Guardian je povzel izjavo predstavnika policije: »Če se levi ne bi pojavili, bi bilo stanje mnogo slabše.«

Delfin rešil dečka, ki ni znal plavati

Filipo je med prebivalci italijanskega obmorskega mesta Manfredonia precej priljubljen. Še posebej pa se jim je usedel v srce nekega dne, ko je v morje padel štirinajstletni deček, ki ni znal plavati.

Filipo ga je rešil tako, da ga je držal nad morsko gladino toliko časa, dokler ga starši niso rešili.

Slon zavaroval deklico pred cunamijem

Amber Mason, osemletna deklica iz Bucksa v Angliji je bila leta 2005 na počitnicah v naravnem zavetišču Phuket na Tajskem.

Nekega dne jo je med jahanjem slona Ningnong presenetil cunami. Da bi jo rešil, se je slon naglo stekel v stran, da bi se izognil prihajajočim valovom. Deklico je uspel obdržati nad morsko gladino. Če ga ne bi jahala, se ji po vsej verjetnosti ne bi uspelo rešiti.