ZN: Žuželke so enako hranljive kot multivitamini

Die Welt: Vzreja žuželk bi lahko tudi v Evropi nadomestila vzrejo ovac in goveda. Ocvrte kobilice bolj zdrave od mesa.

Objavljeno
03. september 2014 09.29
Posodobljeno
03. september 2014 12.37
afp žuželke
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Na nemški spletni strani Die Welt so objavili prispevek z naslovom Žuželke bi lahko nadomestile meso.

Poudarjajo, da so žuželke, črički in ščurki zdrav, hranljiv in poceni izvor hrane. To potrjuje tudi Organizacija za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov (FAO), ki v svojem poročilu, kot navajajo v nemškem mediju, opozarja še na druge prednosti množične vzreje žuželk: višji dohodki v revejših državah in manj onesnaženja, ki ga, denimo, povzroča vzreja goveda in ovac.

170 gramov ocvrtih kobilic menda vsebuje 60 odstotkov manj nasičenih maščob in dvakrat več vitamina B12 kot ista količina mletega govejega mesa, pravi Patrick Durst iz FAO, ki je sodeloval pri študiji žuželk, ki jih redijo na Tajskem. »Če pojeste nekaj žuželk, je enako hranljivo, kot če bi zaužili multivitamine,« je prepričan.

Čeprav so žuželke del tracicionalne kuhinje v številnih državah Azije, Afrike, Latinske Amerike, se pri tem na Zahodu predvsem zmrdujemo. Čas je za ponovni razmislek, piše avtor članka v Die Welt.

V argumentih še navaja, da se žuželk ne hrani z antibiotiki in mrtvimi živalmi, nizka pa je tudi cena vzreje − za kilogram govejega mesa kmet potrebuje 25 kilogramov hrane, za kilogram ocvrtih žužek pa le dva kilograma.

Tudi okus vam ne bi smel povzročati težav, saj so žuželke menda hrustljave kot čips in aromatične, kot da bi jedli škampe in mandlje.

Na Kitajskem je tracicija prehrane z žuželkami dolga 5000 let. Revni kmetje na Tajskem pa menda vzgajajo čedalje manj riža in čedalje več ... Uganete česa?